Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Viktigast att ha ett roligt jobb

Att ha ett roligt jobb är viktigare än att ha vänner eller bli rik. Det tycker över hälften av Göteborgs niondeklassare.
Dagens ungdom vill inte alls bara bli dokusåpakändisar, rika fotomodeller eller berömda fotbollsspelare. I GP:s ungdomsenkät hamnar kändisskap, att se bra ut och ha mycket makt längst ner på prioriteringslistan.
Mindre än en tredjedel rankar att bli rik som viktigt och bara en femtedel prioriterar att bli omtyckt högst.
I stället tycker 53 procent av Göteborgs niondeklassare att det viktigaste i framtiden är att ha ett roligt jobb.

- Man tillbringar ändå mycket av sin tid på jobbet, man vill ju inte tråka ihjäl sig åtta timmar per dag, säger Ilan Ben Shabat.
Han har precis slutat åttan och har i år skapat sig ett eget sommarjobb som gatumusikant i Brunnsparken. Om allt går enligt planen tänker han även i framtiden försörja sig på musik.
- Det vore kul att bli musiker. Att tro skadar inte, att hoppas skadar inte heller, men jag vet att det är en tuff bransch, att få kommer in, förklarar han.

Skaffa alternativplan
Därför planerar han att nästa år söka till någon gymnasieutbildning som blandar musik med naturvetenskap, skaffa sig en alternativplan om musiken bara skulle bli en hobby. Och sedan är det ytterligare studier på högskola som gäller, kanske i musik.
När det kommer till pengar har han, precis som många andra jämnåriga, blygsamma ambitioner. Det viktigaste är att få en lön som man kan klara sig på.
- Man behöver inte leva i överflöd, men man måste få så mycket betalt att man kan leva på det, det och att jobbet är roligt är det viktigaste.

Genom köns- och klassgränser
Viljan att ha kul medan man arbetar går rakt genom köns- och klassgränser, ett roligt jobb rangordnas lika högt i Centrum som i Nordost eller på Hisingen och tjejer och killar prioriterar nästan precis på samma sätt.
Vad ett roligt jobb innebär och var man hittar det är svårare att säga. När Västsvenska handelskammaren genom sin undersökning Fokus attityd förra året frågade västsvenska gymnasieungdomar vad de ville arbeta med hamnade jobb inom media och försäljning högst medan arbete på industri eller inom sjukvård och utbildning var minst populärt.
- Det är ju olika från person till person, alla har egna planer, säger Ilan Ben Shabat.
De allra flesta niondeklassarna ser väldigt ljust på framtiden, bara 37 procent oroar sig ofta eller ibland för att bli arbetslösa.

Ilan Ben Shabat tänker sällan på sådana saker, han tycker att det är för tidigt att börja tänka på arbetslöshet när man bara är 15 år.
- Det kanske man börjar oroa sig för när man är 17 eller 20 år, det känns som om det ligger för långt fram i tiden. Nu tänker jag mest på att ha roligt på sommarlovet och kanske skaffa mig ett annat sommarjobb nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.