”Vi måste dra nytta av att vi är små”

ANNONS
|

Varför det?

–Eftersom vi inte längre ägs av ett stort amerikanskt bolag utan har kinesiska ägare har vi fått mycket större frihet i hur vi vill driva verksamheten framåt. Jämfört med våra konkurrenter är vi små och då måste vi dra nytta av detta för att bli ett mer snabbfotat företag. I ljuset av detta känns det naturligt att ifrågasätta den centraliserade löneprocess vi har i dag.

Vad vill ni nå för effekter?

–Vi vill uppnå en kultur där chefer och medarbetare utmanar sig själva och ställer sig frågan hur de kan bidra till företagets framgång. Då spelar delegerat ansvar en viktig roll.

ANNONS

Hur sätts lönen idag?

–Vi använder oss av ramar, regelverk och kontrollfunktioner där HR-avdelningen (personalavdelningen) har sista ordet, detta har lett till att chefer inte fått möjlighet att äga frågan full ut.

Det låter som ett lite stelbent system, men samtidigt tryggt och förutsägbart?

–Ja, det är ett tryggt system. Men i de undersökningar vi gjort är det många medarbetare som inte förstår kopplingen mellan lön och prestation. Det är ett misslyckande. Alla våra 22 000 anställda måste känna att de kan göra skillnad och få belöning utifrån sin prestation. Samtidigt sätts naturligtvis ramarna utifrån företagets finansiella situation.

Man kan ju prestera dåligt på jobbet av många olika orsaker. Kan det inte upplevas som att man blir straffad med en sämre löneutveckling?

–Så kan det vara. Men jag är säker på att det finns medarbetare som inte vet att de presterar dåligt och inte får möjlighet att förändra sig. En bra chef ska kunna utvärdera varje medarbetare och få honom eller henne att hitta motivation att utveckla sig.

När sätter ni igång?

–I höst börjar en stor utbildningsrunda för oss i Sverige där vi ska utbilda alla chefer. Den största gruppen chefer ställer sig positiva till att få äga den här frågan, det blir ett hjälpmedel för dem att utveckla sina medarbetare. En annan grupp tycker att det är skönare när HR- avdelningen ansvarar för lönen. Svårigheten är att nå ut med budskapet och få alla att sträva mot samma mål. Vi kommer också bjuda in medarbetare till informationsträffar med målet att alla anställda ska veta på vilka grunder lönen sätts.

ANNONS

Vad säger facket?

–Vi har ett mycket gott samarbete. Nu arbetar vi ihop med facken för att skapa en så bra chefs- och medarbetar-utbildning som möjligt.

Att berätta vad man tjänar är känsligt. Är det bra eller dåligt?

–Personligen tycker jag att området lön och total ersättning ska upp på bordet. Samtidigt vet jag knappt vad någon av mina nära vänner tjänar – och jag vill inte själv gå ut i tidningen med min lön, det känns för privat. Fast jag tycker att jag har en bra lön.

– Men jag är ännu mer nöjd med mina utvecklingsmöjligheter och min tjänstebil. Varje dag när jag kör till jobbet tänker jag – wow vilken fin bil jag kör! Jag önskar att man hade pratat mer om hela ersättningserbjudandet och inte bara om lönen.

Hur då menar du?

–Du behöver en bra pension och ett bra försäkringspaket. Det är ofta först när man går i pension eller blir långvarigt sjukskriven man inser hur viktigt det är. Framförallt unga har dålig kunskap om detta. Många frågar till exempel om friskvårdbidrag, trots att det är en väldigt liten del av den totala ersättningen.

Familj: Man, två barn

Ålder: 38 år

Gör: Vice President Employee Benefits på Volvo PV

Första jobbet: På Liseberg. Fast Mc Donalds-jobbet efter gymnasiet var viktigare för mig privat. Där träffade jag min man och några av mina närmaste vänner.

Tjänstebil: Volvo XC 60. Innan jag började på Volvo körde jag en bättre begagnad Honda Civic. När jag fick min första tjänstebil sa jag till min man: Nu är det min tur. Nu får du ta en liten bil.

ANNONS