Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi letar inte aktivt efter kvinnor"

Collector Bank tog in en man när den kvinnliga företrädaren fick sparken. Astra Zeneca bytte från man till kvinna på den svenska vd-stolen. GP har pratat med företrädare för tre börsnoterade bolag om vikten av jämställdhet.

Bankprofilen och entreprenören Lena Apler rekryterade Liza Nyberg i fjol till vd för Collector. Nyberg fick som bekant gå efter bara nio månader, och efterträddes senare av Martin Nossman, som den gångna veckan varit i medialt blåsväder.

– Vid förra rekryteringstillfället var jag rätt upptagen i tanken av att en kvinna skulle bli vd, ur ett jämställdhetsperspektiv. Den här rekryteringsomgången var det rätt person med rätt kompetens vi ville anställa. Då var det en man som fick förtroendet, säger Lena Apler.

LÄS MER: Män leder de göteborgska börsbolagen

Letar inte aktivt

Lauri Veijalainen är vd för börsnoterade Stockmann, som äger Lindex där han är styrelsens ordförande. Tidigare i år rekryterade han Susanne Ehnbåge, sedan Ingvar Larsson fick lämna.

– Om jag minns rätt så är Susanne Ehnbåge den första kvinnliga vd:n på Lindex. Jag tror att det, i vårt fall, kan vara viktigt i och med att vi främst säljer mode för kvinnor och barnkläder, säger Lauri Veijalainen och fortsätter:

– Vi letar inte aktivt efter kvinnor. För oss handlar det i första hand om att man har rätt kompetens. Men givetvis är vi stolta över att vi har en så kompetent vd som Susanne.

Vad säger du om bristen på kvinnliga vd:ar i Göteborg?

– Jag kände inte till det men för vår del handlar det om kompetens i första hand.

Ersatte en man

Katarina Ageborg ersatte Jan-Olof Jacke i augusti som vd för den svenska verksamheten på Astra Zeneca, men har inte det yttersta ansvaret för det som rör aktiekursen.

Hon ser gärna fler kvinnor i företagstoppen.

– Det är tyvärr inget som är ett problem enbart i Göteborg, det finns generellt för få kvinnor på den typen av positioner, säger Ageborg.

Vilka utmaningar finns det som kvinnlig vd?

– Det finns extremt många utmaningar på den typen av höga positioner, men jag skulle inte säga att vilket kön man har är en av de mest framträdande.

Katarina Ageborg tror att kvinnor i näringslivet kan hjälpa varandra.

– Jag tror inte på kvotering, men på att kompetens är det som ska styra vem som får olika roller. Sedan kan vi kvinnor bli ännu bättre på att sporra varandra till att ta oss an större utmaningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.