Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vi handlar mer begagnat

Begagnatbarometern, framtagen av Blocket och HUI Research, visar att svenska folkets tränings- och fritidsintressen kan ligga bakom den positiva utvecklingen av handeln.

I Begagnatbarometern för andra kvartalet 2013 presenteras en TNS Sifo-undersökning kring vilka träningsprylar svenska folket har i sin ägo och hur de kommer till användning.

Bland annat visar resultatet att 81 procent av svenskarna har träningsprylar som de inte har använt det senaste halvåret. 

Snittvärdet av dessa uppskattas till närmare 4 000 kronor. De flesta, (28 procent), köper träningsredskap för att förbättra sin kondition, följt av rehabilitering (23 procent), gå ner i vikt (19 procent) och bygga muskler (16 procent). 

Andrahandsmarknaden visar återigen positiva tillväxttal, vilket till viss del återspeglar en starkare nyförsäljning i detaljhandeln. Våren drev på tillväxten i några branschen, bland annat Sport & Fritid som ökade 10,4 procent samt Kläder & Skor som ökade 9,8 procent jämfört med fjolårets andra kvartal.

- Handeln av kläder och skor har länge haft en stark utveckling på andrahandsmarknaden, nu kan vi även se att svenska folket lägger in en högre växel på begagnathandel av sport-, tränings- och fritidsprylar. Nu i augusti är det många som återupptar träningen efter semesteruppehåll.

- Då är det smart för både miljön och plånboken att handla träningsredskap av varandra. Dessutom gör det att man för en billig peng kan prova sig fram till vilken träningsform som passar en bäst, säger Martin Frey, VD Blocket.

Detaljhandelns försäljning spås visa starkare siffror under hösten. Eftersom nyförsäljningen driver begagnathandeln förväntas även andrahandsmarknaden ha god tillväxt kommande kvartal. Till hösten är det många som rensar sina förråd vilket också kan stärka utvecklingen. 

– Konsumentens vårkänslor och shoppingsug har äntligen fått fart under framförallt maj månad. Då flera av de indikatorer som påverkar detaljhandeln mest fortsätter att gå åt rätt håll gör att det finns starka förutsättningar för ytterligare fortsatt tillväxt, säger Lena Larsson, VD HUI Research.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.