Yrkesfiskaren Daniel Jonsson kan portas från brittiska vatten i vår, om det blir ett brittiskt EU-utträde utan utträdesavtal.
Yrkesfiskaren Daniel Jonsson kan portas från brittiska vatten i vår, om det blir ett brittiskt EU-utträde utan utträdesavtal.

"Vi är mindre trångsynta än britterna

Brittisk fiskeindustri har varit pådrivande i kampanjen för brexit. Ökad kontroll över brittiska vatten har varit ledstjärna.

ANNONS
|

Den 41-åriga göteborgaren Daniel Jonsson har arbetat som yrkesfiskare sedan han gick ut gymnasiet på 1990-talet. Yrkesvalet var självklart, då både pappa och farfar var fiskare och fiskebåten äger han tillsammans med sin kusin

Båtar från andra länder

Han är fullt medveten om att många brittiska kollegor och fiskeindustrin i Storbritannien har varit pådrivande i brexitkampanjen.

- Visst är det så. De har inte gillat att båtar från andra länder har legat och fiskat i deras zon. Sedan är det väl kanske inte svenskar de är mest ute efter, utan fransmän och holländare, säger han och hänvisar till de våldsamma sammandrabbningarna mellan fiskefartyg i Engelska kanalen tidigare i år.

ANNONS

Stämningen bland svenska fiskare är normalt mer öppen och samarbetsinriktad, enligt Daniel Jonsson. Han tror det hänger samman med en lång tradition av fiske utanför svenska vatten.

- Jag tror att vi är mindre trångsynta än norrmän och britter, säger han.

- Men det är klart, vi vill väl inte ha in massa engelsmän och holländare in i Skagerak heller. Hade det blivit så tror jag att även vi hade kunnat bli lika nationalistiska och fråga vad de har här att göra.

"Stor och fin sill"

Hotet om att portas från brittiska vatten är allvarligt, även om Daniel Jonsson just i år bytt bort sina brittiska kvoter.

- De där vattnen på brittiska sidan är ju bra fiskevatten. Det är oftast där den storlek på fisken som man vill ha finns. Du har ju även skarpsill där borta, i brittisk zon. Och där finns makrillfisket och tobis-fisket. Så det kommer att bli kännbart., säger Jonsson.

ANNONS

- Där vet man att det finns stor och fin sill, den man vill ha. Ska du ligga och köra i danska och tyska vatten kanske det inte blir något, tillägger han.

Det handlar om så kallat ytfiske eller pelagiskt fiske, med trål eller så kallad ringnot. Med ringnot ringar fiskebåten in fiskstim med ett nät, som sedan dras ihop som en säck.

- Det är ett väldigt effektivt fiske om det är stora fläckar och där ute på brittiska vatten är det mycket fiske med ringnot, för det är stora ansamlingar. Är fisken mer utspridd får du ha trål i stället.

TT

ANNONS