Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vett och etikett minskar risk för ångest i juletid

Får du en klapp ska du visa tacksamhet och hänsyn, men tiden då vi höll god min och bara lade saker på hög är förbi, skriver Susanna Sundström som bjuder både givare och mottagare på ekonomietikett och julklappsvett.

Alla har vi stått där. Med julklappspress och ångest av konsumtionsstressen, men kanske allra mest över att köpa fel present som inte blir uppskattad. Å andra sidan är det nästan lika jobbigt att få något man vet att man själv aldrig kommer att använda.

I ett land där vi helst inte pratar om pengar kan det vara svårt, riktigt svårt att konsumera. Lika svårt kan det vara att byta något du inte vill ha eller något som gått sönder. Men blir det fel finns det faktiskt en del riktlinjer som kan hjälpa dig. Inte minst i julklapparnas tid, den som pågår precis nu.

Så här i juletid, vilken de senaste åren startar redan på den där svarta dagen i november, konsumerar vi mest under hela året. Kanske är det också nu vi får mest oönskade presenter. Vill du ha en enkel jul kanske det är bäst att skylla på klimatet och strunta i att ge bort eller ta emot julklappar helt.

Men för dig som uppskattar julklappen i dess ursprungliga form, som en gåva och en överraskning till de vi håller av tänkte jag skriva lite om ekonomietikett och julklappsvett, både för givare och mottagare. Förvisso är årets julklapp ett återvunnet plagg, men jag vet att det är många som kommer att köpa nya ändå.

Det viktigaste vad gäller julklappar, nya som gamla, är givetvis att tacka och ta emot. Om du misstänker att någon kommer att köpa en ny julklapp till dig och vill säkerställa att du slipper byta, så nämn med god framförhållning vad du kan tänkas behöva.

Artighet är av stor vikt, men klimatet och hållbar konsumtion är riktigt trendig just nu – utnyttja det. Hållbarhetens oskrivna regler säger att det är förkastligt att äga saker som man inte använder, ett oförsvarbart slöseri. Får du en ny julklapp som du inte vill använda kan du säga att du inte vill äga i onödan. Eller att du redan har en likadan och därför vill byta. Finns det inte något kvitto får du kanske helt enkelt acceptera gåvan som den är. Men glöm inte att din olycka kan vara någon annans lycka. Anordna en julklappsbytardag med dina vänner, sälj det du inte vill ha på nätet eller skänk det till någon som behöver din oönskade klapp.

När det gäller att ge bort klappar är det inte fel att förbereda sig. Om du är osäker: fråga helt enkelt din julklappsmottagare vagt eller direkt vad denne önskar sig. Och om du inte vill avslöja att du ska köpa en julklapp till någon fråga dennes bästa vän eller släkting. Tänk på vad personen tycker om i vanliga fall och försök köpa en finare variant. En lyxigare version av din julklappsmottagares favoritkaffe eller älsklingstvål är sällan fel. En konsertbiljett till personens favoritartist är troligen också ett säkert kort. Skäms inte för att skicka med ett kvitto och säg att personen gärna får byta om presenten inte passar, så slipper mottagaren känna sig obekväm. Kolla upp vad butiken har för regler vad gäller bytesrätt och öppet köp, det ska alltid framgå, och välj butiker med bra bytesvillkor.

Om det skulle vara ett fel på din julklapp är det viktigt att du vågar reklamera. Det spelar ingen roll om det är en tråd som gått upp, hörlurssladden som glappar eller tröjan som börjar noppa sig. Om din julklapp slits mer än rimligt är det inte ditt fel. Du har en lagstadgad rätt att reklamera ett ursprungligt fel på en vara inom tre år från inköpsdatum, även utan kvitto om du kan visa köpet med ett kontoutdrag. Efter de tre åren är det upp till dig att bevisa att det var fel på produkten från början. Allt detta gäller även om du handlade på rea, efter att garantin gått ut och oavsett om det var öppet köp eller inte. Det är hög tid att sluta tassa runt på tå för de gåvor vi överöser varandra med vid jul. Får du en klapp ska du visa tacksamhet och hänsyn, men tiden då vi höll god min och bara lade saker på hög är förbi.

Så om du vill ge: försök att göra medvetna val. Och om du får: våga fråga om kvitto, reklamera, byta och önska. Det värsta som kan hända är att du inte får något du ändå inte ville ha.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.