Vett och etikett minskar risk för ångest i juletid

Får du en klapp ska du visa tacksamhet och hänsyn, men tiden då vi höll god min och bara lade saker på hög är förbi, skriver Susanna Sundström som bjuder både givare och mottagare på ekonomietikett och julklappsvett.

ANNONS
|

Alla har vi stått där. Med julklappspressoch ångest avkonsumtionsstressen, menkanske allra mest över attköpa fel present som inteblir uppskattad. Å andrasidan är det nästan lika jobbigt att fånågot man vet att man själv aldrigkommer att använda.

I ett land där vi helst inte pratar ompengar kan det vara svårt, riktigt svårtatt konsumera. Lika svårt kan det varaatt byta något du inte vill ha eller någotsom gått sönder. Men blir det fel finnsdet faktiskt en del riktlinjer som kanhjälpa dig. Inte minst i julklapparnastid, den som pågår precis nu.

Så här i juletid, vilken de senasteåren startar redan på den där svartadagen i november, konsumerar vi mestunder hela året. Kanske är det ocksånu vi får mest oönskade presenter. Villdu ha en enkel jul kanske det är bästatt skylla på klimatet och strunta i attge bort eller ta emot julklappar helt.

ANNONS

Men för dig som uppskattar julklappeni dess ursprungliga form, som engåva och en överraskning till de vihåller av tänkte jag skriva lite om ekonomietikettoch julklappsvett, både förgivare och mottagare. Förvisso är åretsjulklapp ett återvunnet plagg, men jagvet att det är många som kommer attköpa nya ändå.

Det viktigaste vad gäller julklappar,nya som gamla, är givetvis att tackaoch ta emot. Om du misstänker attnågon kommer att köpa en ny julklapptill dig och vill säkerställa att du slipperbyta, så nämn med god framförhållningvad du kan tänkas behöva.

Artighet är av stor vikt, men klimatetoch hållbar konsumtion är riktigttrendig just nu – utnyttja det. Hållbarhetensoskrivna regler säger att detär förkastligt att äga saker som maninte använder, ett oförsvarbart slöseri.Får du en ny julklapp som du inte villanvända kan du säga att du inte villäga i onödan. Eller att du redan haren likadan och därför vill byta. Finnsdet inte något kvitto får du kanskehelt enkelt acceptera gåvan som denär. Men glöm inte att din olycka kanvara någon annans lycka. Anordna enjulklappsbytardag med dina vänner,sälj det du inte vill ha på nätet ellerskänk det till någon som behöver dinoönskade klapp.

När det gäller att ge bort klappar ärdet inte fel att förbereda sig. Om du ärosäker: fråga helt enkelt din julklappsmottagarevagt eller direkt vad denneönskar sig. Och om du inte vill avslöjaatt du ska köpa en julklapp till någonfråga dennes bästa vän eller släkting.Tänk på vad personen tycker om ivanliga fall och försök köpa en finarevariant. En lyxigare version av dinjulklappsmottagares favoritkaffe ellerälsklingstvål är sällan fel. En konsertbiljetttill personens favoritartist är troligenockså ett säkert kort. Skäms inteför att skicka med ett kvitto och säg attpersonen gärna får byta om presenteninte passar, så slipper mottagaren kännasig obekväm. Kolla upp vad butikenhar för regler vad gäller bytesrätt ochöppet köp, det ska alltid framgå, ochvälj butiker med bra bytesvillkor.

ANNONS

Om det skulle vara ett fel på dinjulklapp är det viktigt att du vågarreklamera. Det spelar ingen roll omdet är en tråd som gått upp, hörlurssladdensom glappar eller tröjan sombörjar noppa sig. Om din julklapp slitsmer än rimligt är det inte ditt fel. Duhar en lagstadgad rätt att reklameraett ursprungligt fel på en vara inomtre år från inköpsdatum, även utankvitto om du kan visa köpet medett kontoutdrag. Efter de tre årenär det upp till dig att bevisa attdet var fel på produkten frånbörjan. Allt detta gäller ävenom du handlade på rea, efter attgarantin gått ut och oavsett omdet var öppet köp eller inte.Det är hög tid att slutatassa runt på tå för de gåvorvi överöser varandra medvid jul. Får du en klappska du visa tacksamhetoch hänsyn, mentiden då vi höll godmin och baralade saker påhög är förbi.

Så om du villge: försök attgöra medvetnaval. Och om dufår: våga fråga omkvitto, reklamera, byta ochönska. Det värsta som kanhända är att du inte får någotdu ändå inte ville ha.

PLUS:Att årets julklappär en återvunnensådan.

MINUS:Att USA har såstor påverkanpå den svenskabörsen.

ANNONS