Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vetenskaplig podd slår hål på idrottens myter

Varje år lägger svenskarna flera tusen timmar och kanske ännu fler miljoner kronor på idrott. Men hur mycket av verksamheterna bygger egentligen på beprövad erfarenhet och kunskap. Den nystartade podden Wag the Dog vill ta död på myterna inom idrotten.

– Det är många myter som fått fäste inom idrotten, exempelvis att forskaren Anders Ericssons resultat skulle visa att vem som helst blir bra på vad som helst efter 10 000 timmars träning. Riktigt så enkelt är det inte. Genom vår podd vill vi bidra till en mer vetenskapligt grundad diskussion om hur man kan bedriva framförallt ungdomsidrott på ett bättre sätt, säger Jamie Smith som är en av grundarna av podden Wag the Dog.

Han gör podden tillsammans med Magnus Lindwall, professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet och Johan Fallby, idrottspsykologisk rådgivare åt bland andra Örebro SK:s allsvenska herrlag i fotboll och med ett förflutet i FC Köpenhamn.

WAG THE DOG har undertiteln en idrottspodd om motivation och talang. Eller lite stöddigare: en podd med motivation och talang. Varje avsnitt har en kunnig gäst som delar med sig av erfarenheter och bidrar till diskussion. Exfotbollsspelaren och kommentatorn Markus Johannesson, det före detta tennisproffset Magnus Gustafsson, Carina Jerlov, ledarprofil och prisad idrottsförälder med förflutet som elitspelare i fotboll samt OS-guldmedaljören i höjdhopp Stefan Holm var gäster i de första avsnitten.

Exempel på ämnen som tas upp är hur vi behandlar små idrottare, hur vi kan få fler att idrotta längre upp i åldrarna och politikers bristande intresse för idrott och folkhälsa.

– En utmaning som vi tar oss an med podden är att bidra till en mer hållbar utveckling genom att få fler att röra på sig. Att motivera unga människor på kort sikt är inte så svårt, det räcker med att ge dem lite ”godis”. På längre sikt är det mycket svårare. Men en sak vet vi säkert: tidig selektering har en motsatt effekt, säger Magnus Lindwall.

Eftersom han jobbar på universitetet handlar podden också om att uppfylla hans tredje uppdrag: att sprida kunskap från akademin ut till allmänheten.

– En forskare ska inte bara sitta på sin kammare, konstaterar Magnus Lindwall.

Johan Fallby tycker att forskningsresultat, inte minst inom idrottspsykologin som gått framåt mycket de senaste 20 åren, används alldeles för lite i praktiken. Omvänt kan forskare bli bättre på att ta reda på hur behoven ser ut ute i föreningarna.

– Men även inom politiken och samhället i stort är kunskapen om idrott dålig. Den används inte på ett tillräckligt klokt sätt och det satsas faktiskt ganska lite pengar på idrott i Sverige jämfört med andra länder. Vi vill sprida kunskap och göra den lättillgänglig, säger Johan Fallby.

Selektering har redan nämnts, liksom talangutveckling. Vinnarskalle, tidig framgång, träningsmängd och möjligheten att förutsäga personers utveckling är andra begrepp som har tagits upp eller kommer att diskuteras i podden. Dessutom ventileras utbredda myter och idéer som inte har stöd i forskningen men som används ute i verkligheten, exempelvis 10 000-timmarsregeln eller att dela in människors personligheter i färger enligt Disc som i bästsäljaren Omgiven av idioter.

– Vi hoppas kunna ge ledare ett bättre underlag för att fatta beslut om till exempel hur de organiseringar träning, hur de kommunicerar och när det är dags att växla upp träningen och ”satsa”, säger Magnus Lindwall.

ÄVEN OM PODDEN bara funnits i ett par månader finns redan idéer om att turnera bland landets lärosäten för att spela in avsnitt med intressanta forskare och även att bredda innehållet till att prata om motivation och talang inom skola och arbetsliv.

Wag the Dog ingår via Göteborgs universitet i Vinnovas program Verifiering för tillämpning (VFT) där man får hjälp att utveckla idén och hitta finansiering för att någon av grundarna ska kunna arbeta professionellt med företaget.

– Det skulle vara fantastiskt roligt om vi hittar ett sätt att göra podden lönsam. Vi lär oss saker hela tiden och har fantastiskt roligt under tiden, säger Jamie Smith.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.