Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Vestberg får lämna med mycket kritik i bagaget.

Vestberg kritiseras för skolk och sparnit

Aktiespararna hoppas på en ny vd som gör skäl för lönen. Facket hoppas på en ledning som satsar och slutar "spara sönder" Ericsson.

När Ericssons hårt kritiserade vd Hans Vestberg till slut fick gå, var det inte bara en uppåt Stockholmsbörs som drog en suck av lättnad. Samma hopp om förändring hörs såväl hos Aktiespararna som hos Akademikerklubben på Ericsson. 
- Vi hoppas på att man med en ny ledning bryter den negativa spiralen där man hela tiden löser varje lönsamhetsproblem med nya neddragningar. Och att man nu är beredd att satsa mer offensivt, säger Tomas Blidberg, ordförande i Akademikerklubben på Ericsson i Göteborg och förhandlingsansvarig för Sveriges Ingenjörer på koncernnivå. 


Facken har länge efterlyst en dialog med företagsledningen om hur man skulle kunna arbeta annorlunda.
- Resultatet hittills är att man lägger nya varsel varje gång man är pressad av kvartalsrapporter. Vi tror att man måste få en bättre balans mellan teknik och ekonomi, säger han.
Att ledningen mött lönsamhetsproblem med varsel vartannat år har varit kontraproduktivt för Ericsson, konstaterar Tomas Blidberg. 


- Med det riskerar man att spara sönder företaget. Det blir ett otydligt fokus på vad man ska göra och inte göra. Det slår mot kreativiteten och innovationsförmågan. Vi ser en sådan trend i Ericsson i Sverige i dag. Och man paralyserar organisationen om människor sitter och väntar på att bli uppsagda, säger Tomas Blidberg.


Aktiespararna har kritiserat händelser i och kring Ericsson. 
- Frikostiga ersättningar som inte är relaterade till prestation och Vestbergs bisyssla i form av ordförandeskapet i Olympiska kommittén, när han i själva verket borde ha fokuserat på Ericsson. Så det är med tillfredställelse vi ser att det blir en förändring, säger Lars Milberg, styrelseledamot för Sveriges Aktiesparares Riksförbund.


Att få 60 miljoner kronor i ersättning utan att sköta jobbet – varje dag, är inte okej, tycker Aktiespararna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.