Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Vestberg har utsetts till ny koncernchef på den amerikanska mobiljätten Verizon. Arkivbild.

Vestberg får chans till revansch på Verizon

Två år efter att han sparkats från vd-posten på Ericsson får 52-åringen Hans Vestberg nu samma uppdrag av den amerikanska mobiljätten Verizon Communications.

Vestberg rekryterades av Verizon för drygt ett år sedan. Han har sedan dess arbetat som teknikchef på mobiloperatören. Han ska enligt ett pressmeddelande från Verizon ersätta avgående Lowell McAdam den 1 augusti i år.

- Jag gläds med honom. Det är en av de mest spännande posterna som man kan ha i telekomindustrin och ett av de mest intressanta jobb som en svensk kan lyckas få, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till TT.

"Blandat track record"

Vestberg fick efter sex år på posten sparken som Ericssonchef sommaren 2016, sedan den svenska telekomtillverkarens styrelse blivit missnöjd med hur han hanterade kraftiga bakslag i försäljningen och lönsamheten för Ericsson.

- Hans track record från Ericsson var blandat kan man ju säga, det är en av de saker som gör mig förvånad över det här beskedet, säger Djurberg och fortsätter:

- Det andra är att han varit på Verizon ganska kort tid som ansvarig för deras nät och för det tredje är det förvånande att de väljer en svensk till jobbet.

På Verizon har Vestberg ansvarat för utveckling av Verizons fibernät, 4G-nät och 5G-tjänster.

- Han måste uppenbarligen ha gjort ett bra jobb, det är imponerande. Erfarenheten från Ericsson är till gagn för honom så klart. På Verizon är det mycket som sker just nu som handlar om att anpassa sig till 5G och då är det kanske bra att ha en vd som har koll på tekniksidan. Men detta är ändå en överraskning, säger Daniel Djurberg.

"Vi rusar framåt"

Vestberg skriver i en kommentar att han är ödmjukt tacksam för att ha utsetts till Verizonchef i ett spännande och dynamiskt skede för bolaget och mobilindustrin.

"Vi upplever banbrytande förändringar i hur användare interagerar i den digitala världen, och vi rusar framåt för att hålla oss kvar i framkant av tekniken, anslutningsbarheten och mobiliteten", skriver han vidare.

Den 64-årige företrädaren McAdam har lett Verizon under sju års tid, under vilka Verizon-aktien ökat med 35 procent i värde. McAdam kommer fram till årsskiftet att vara arbetande styrelseordförande för Verizon.