Verklighetsnära dockor ska inkludera fler

Att kunna ge sina barn en mer verklighetstrogen docka, fri från både miljöfarliga ämnen och stereotypa normer blev startskottet för My Idolls från Göteborg. Efter tre år lanseras nuföretagets färdiga dockor på leksaksmarknaden.

ANNONS
|

Inne i verkstaden uppe i funkishusetpå höjden bakom Örgrytegamla kyrka brinner en trivsameld i kaminen. Här, med utsiktöver stan, har Julia Taube, GeorgeLondy ochMadeleine Kock arbetatfram ett alternativ till dagensmodedockor och actionfigurer.Väggarnas hyllor är späckade medgenomskinliga backar fyllda medolika dockdelar, på borden ståren symaskin och andra sortersmaskiner för montering. Olikaprovkollektioner av mycket småperuker hänger på en anslagstavla.

– Allt började med att mina barnfick barbiedockor i julklapp. Detkändes inte bra alls, och det varprecis i samma veva som diskussionenom att förbjuda för smalamodeller på catwalken i Paris dökupp. Jag tänkte att det måste gå atttillverka ett alternativ, så jag satte igång att skulptera en docka i lerasom mer motsvarar hur en människaverkligen ser ut, berättarJulia Taube.

ANNONS

Efter mycket arbete, många justeringaroch funderingar blev hontill slut nöjd med resultatet och göthemma en docka i silikon. Intressetfrån omgivningen under processensgång var så stort att hon2015 beslöt sig för att tillsammansmed Madeleine Kock och GeorgeLondy starta företaget My Idolls.

– Jag tog tidigt kontakt medSvenska Uppfinnareföreningen iGöteborg. De har varit ett enormtbra stöd och där har vi fått myckethjälp, säger Julia Taube.

MEN ATT FÅ i gång en mer industriellproduktion av dockorna varsvårare än de hade räknat med.Kraven på dockorna var höga.De skulle vara miljövänliga ochåtervinningsbara. Att hitta rättmaterial tog tid. De fick prova sigfram och i många fall tillverka deverktyg som behövdes för att monteraihop alla delar.

– När dockan skulle konverterastill Cad blev det ännu svårare.Det är så många olika vinklar ochdetaljer. Men det löste sig till slut,säger Julia Taube som fått lära sigi stort sett allt om produktionenpå egen hand.

Även kontakten med plastindustrinvisade sig vara trög. Att hittatillverkare med rätt inställningprövade tålamodet. Men nu är äntligenverktygen klara och de förstadockorna har börjat tillverkas.

– Vi har varit lite uppgivnaibland. Men så kommer det ettuppmuntrande mejl från en blivandekund eller en knuff i rättriktning från någon som läst omoss, och då orkar en fortsätta, sägerMadeleine Kock.

ANNONS

Dockorna görs i silikon med ettinre som är lätt att böja och forma.Kropparna produceras i Sverigeoch de pyttesmå kläderna sys justnu hemma av Julia Taube, MadeleineKock och Petra Fritzman.

– Lite roligt var det när en 90-årig perukmakare här i Göteborghörde av sig och sa att hon gilladevår idé med dockorna men att honinte stod ut med deras hår. Så hontillverkade små peruker till någrastycken, säger Julia Taube.

ATT DOCKORNA ÄR normbrytandeavseende kroppsform, hudfärg ochålder menar de utmanar barnenslek. Dockorna är inte fastlåsta iförutfattade könsstereotypa rolleroch kan enkelt ändra karaktärmed hjälp av kläder och frisyrer.

– Det är mer än bara en docka,den är inkluderande på ett nyttsätt. Många människor har aldrigkänt sig representerade när de lektmed de andra dockor som finnsi dag, säger Julia Taube.

Produktionen är helt självfinansieradoch My Idolls har fåttmycket hjälp av studenter ochvänner med allt från hemsida,hållbarhetsanalys, marknadsplanoch webbshop till utvecklandet avdockorna.

– Den allra viktigaste hjälpen vifått är en studie som gjordes vidGöteborgs universitet angåendehur olika dockor påverkar barn ileken. En studie som gjordes medMy Idolls vs Barbie, säger JuliaTaube.

Nu har äntligen de första dockornaproducerats och kommerinom kort att levereras till kund.Försäljningen kommer främst attske via webbshopen, men manhar även fått förfrågningar frånexempelvis andra webbshopar ochlokala leksaksaffärer. My Idollshar fått mycket uppmärksamhetutomlands i både tv och andramedier, bland annat i Spanien ochEngland.

ANNONS

Fakta: My Idolls

■■ Grundades: 2015 av JuliaTaube, Madeleine Kock ochGeorge Londy.

■■ Gör: Normbrytande dockor.

■■ Antal anställda: Tre.

■■ Mentorer: SvenskaUppfinnareföreningen.

■■ Finansiering: Eget kapital.

■■ Omsättning: 105 000 kronor.

■■ Resultat: -923 000 kronor.

Tips till innovatörer

1. Ge inte upp. Prova igenäven om du fått nej.

2. Våga utvidga sfären. Varinte rädd för att be om hjälpav kunniga utanför just dittområde.

3. Satsa även om du saknarrelevant utbildning. Du lär digefterhand.

4. Åldern är oviktig. Du kanalltid uppfinna och realiseradina idéer.

5. Ha roligt och glöm inte attfira varje framgång.

ANNONS