Vem vinner på krisen inom S?

ANNONS
|

Den här veckan har helt präglats av Håkan Juholts hyresersättning och Socialdemokraternas problem. Men det är inte över än. Många av de frågor som krisen utlöst kommer att påverka politiken för lång tid framöver.

Inte minst gäller det förstås Socialdemokraternas interna svårigheter, som bara förvärrats av alla turer den gångna veckan. Och eftersom nya polisanmälningar kommit in kan inte ens den rättsliga aspekten anses helt genomtröskad än.

Under veckan har också många läsare hört av sig för att diskutera både Socialdemokraternas öde och annat. Inte minst toppolitikernas villkor engagerar.

En vanlig uppfattning är att lagen om bidragsbrott borde omfatta riksdagsledamöters ersättningar. Men det politiska intresset tycks ljumt än så länge. Tidningen Riksdag och Departement har frågat gruppledarna i riksdagen om de vill utsträcka lagen till att även gälla riksdagsförmåner, men det är bara Vänsterpartiet som svarar ja. Kristdemokraterna kan tänka sig att utreda saken.

ANNONS

Men S-krisen påverkar övriga partier även på andra sätt.

Det brukar vara när ett parti kört i diket som något annat parti plötsligt hamnar i en euforisk uppåtspiral.

Just nu sitter exempelvis många kristdemokrater och vänsterpartister och drömmer sig tillbaka till 1998, då de båda partierna var tre gånger så stora som i dag. Men de glömmer att det var ett exceptionellt år, när Centern, Folkpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna krisade samtidigt. KD gjorde ett framgångsval delvis för att de tre borgerliga partierna bråkade internt och bytte partiledare. Vänstern triumferade när Göran Persson ägnade sig åt hårdhänt budgetsanering och bråkade med LO.

Frågan är då vilka som vinner på Socialdemokraternas åtminstone tillfälliga haveri.

Här är de hetaste kandidaterna:

Miljöpartiet. Åsa Romson har fått sitt genombrott som partiledare den här veckan, efter partiledardebatten i Agenda förra söndagen och i riksdagen i onsdags.

Vänsterpartiet. Lars Ohly ägnade riksdagsdebatten åt att kritisera Socialdemokraterna. ”Det är för mycket skattesänkningar och för lite till a-kassan”, dundrade Ohly.

Sverigedemokraterna. Även Jimmie Åkesson försökte under partiledardebatten kritisera Socialdemokraterna från vänster och försökte ta poäng på att S och V inte ville debattera med honom i Agenda.

Hela tonläget i politiken kan förändras när MP, SD och V sätter dagordningen på ett nytt sätt.

ANNONS

Däremot är det mer oklart om de borgerliga partierna vinner eller förlorar på S-krisen. Fredrik Reinfeldt är säkert inte ledsen över att hans förtroendesiffror för tillfället befinner sig ljusår från den andra statsministerkandidatens. Men han önskar sig ändå en opposition som han kan tolka och nå en eller annan överenskommelse med.

Läget för regeringen kan försvåras om S inte finns som möjlig partner för uppgörelser. Miljöpartisterna kan också visa sig vara tuffa förhandlare om regeringen inte har så många andra alternativ.

Men det kan även bli lättare för Fredrik Reinfeldt om ett försvagat S inte längre förmår samla oppositionen för att fälla regeringsförslag, så som skedde i våras.

Så det är många som har skäl att undra över Socialdemokraternas framtid.

Tre frågor till Simon Sundén, grundare av analysföretaget Lissly, som bevakar sociala medier.

Du har följt allt som sagts om Håkan Juholt i sociala medier den senaste veckan – det är väl en del?

–Det är en av de största snackisarna i sociala medier någonsin och den i särklass mest diskuterade politiska skandalen. Littorin-affären, till exempel, kommer inte alls i närheten av intresset. Sverige är ju också speciellt för att det är så många som ägnar sig åt sociala medier.

ANNONS

–Våra mätningar visar att det skrivs fyra gånger så mycket om Juholt nu som det gjorde om Socialdemokraterna veckan före valet 2010.

Hur mäter ni det?

–Vi följer vad som skrivs i sociala medier, som twitter, bloggar och på facebook. Då kan vi också se vilka begrepp som relateras till olika saker.

–I augusti och september var det framför allt positiva ord som förknippades med Socialdemokraterna. Man skrev om ansvar och om sakpolitik, som sjukvård och bostadspolitik. Nu förknippas Socialdemokraterna uteslutande med skandalen.

Vilka ord skrivs om Håkan ­Juholt nu då?

–Det har ändrats under veckan. Till en början skrev man mycket om det som hände och relaterade till Mona Sahlin och Carl Bildt. Nu är det mer bedrägerirelaterade begrepp. Det handlar mycket mer om ledarskapet. Många skriver att han borde avgå.

ANNONS