Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrmännen har svårt att få tag på ved, samtidigt som rekordkyla råder. Arkivbild.

Vedbrist i Norge – ökad efterfrågan i Sverige

Som en följd av extremkylan ekar vedlagren tomma hos återförsäljare och leverantörer på flera platser i Norge. Och nu slår vedbristen också mot Sverige.

- Vi märker av det, om än inte så kraftigt som i Norge. Vi har i de flesta fall kunnat ha ved i butikerna. Men det har varit brister där vi inte har kunnat möta den efterfrågan som har varit, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop i Sverige, till TT.

Enligt Coop uppstår vedbrist periodvis som en följd av kylan. Just nu sammanfaller också det kalla vädret med sportlovsfirande.

- Många är på sportlovsorter där det finns vedeldade kaminer och då märks det av.

Även Plantagen känner av efterfrågan på ved.

- Vi har sett en kraftig ökning men vi har tillgång, säger vd Anders Bjurud till TT.

Kalla luftströmmar från Ryssland har dragit in över Europa och i fylket Trøndelag väntas de kallaste dagarna på 60 år. Det är en av de regioner i Norge där veden är slut.

- Vi försöker skaffa oss vad som finns från leverantörerna, men det är tomt överallt, säger Svein Jensen på Coop Midt-Norge, till nyhetsbyrån NTB.

Hittills har Coop i Norge sålt 40 procent mer ved denna säsong än under hela förra vintern. I lördags morse fick en butik in nästan 2 000 säckar ved – klockan 12 var allt slut.

- Det var nästan som en dammsugare, de försvann med en gång, säger Lade Rune Bakken på Coop, till NTB.