Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Norrmännen har svårt att få tag på ved, samtidigt som rekordkyla råder. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vedbrist i Norge – ökad efterfrågan i Sverige

Som en följd av extremkylan ekar vedlagren tomma hos återförsäljare och leverantörer på flera platser i Norge. Och nu slår vedbristen också mot Sverige.

- Vi märker av det, om än inte så kraftigt som i Norge. Vi har i de flesta fall kunnat ha ved i butikerna. Men det har varit brister där vi inte har kunnat möta den efterfrågan som har varit, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop i Sverige, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Coop uppstår vedbrist periodvis som en följd av kylan. Just nu sammanfaller också det kalla vädret med sportlovsfirande.

- Många är på sportlovsorter där det finns vedeldade kaminer och då märks det av.

Även Plantagen känner av efterfrågan på ved.

- Vi har sett en kraftig ökning men vi har tillgång, säger vd Anders Bjurud till TT.

Kalla luftströmmar från Ryssland har dragit in över Europa och i fylket Trøndelag väntas de kallaste dagarna på 60 år. Det är en av de regioner i Norge där veden är slut.

- Vi försöker skaffa oss vad som finns från leverantörerna, men det är tomt överallt, säger Svein Jensen på Coop Midt-Norge, till nyhetsbyrån NTB.

Hittills har Coop i Norge sålt 40 procent mer ved denna säsong än under hela förra vintern. I lördags morse fick en butik in nästan 2 000 säckar ved – klockan 12 var allt slut.

- Det var nästan som en dammsugare, de försvann med en gång, säger Lade Rune Bakken på Coop, till NTB.