Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allras vd Alexander Ernstberger åtalas. Arkivbild.

Vd åtalas för grovt mutbrott i Allra-härvan

Fyra personer åtalas i härvan kring pensionsbolaget Allra, däribland vd:n Alexander Ernstberger. Misstankarna gäller att de fyra medvetet ska ha berikat sig på spararnas pengar.

Brottsrubriceringarna gäller bland annat grovt mutbrott, grovt tagande av muta på 100 miljoner kronor, trolöshet mot huvudman samt penninghäleri, enligt åtalet.

- Jag skulle säga att alla punkter hänger ihop i en brottsplan, men även om det är en herrans massa punkter så är det ett händelseförlopp som börjat med köpet av derivat och värdepapper 2012 och som sedan har lett till att pengar måste döljas, säger åklagaren Thomas Hertz.

- Man har lagt ner ganska mycket energi på att täcka upp spåren.

Svindlande belopp

TT: Vad utmärker det här åtalet?

- Det är framförallt beloppen som för de flesta människor svindlande. Det är sällan man kommer upp i hundratals miljoner.

En annan sak som sticker ut är att pensionssparare och Pensionsmyndigheten har drabbats. De har förlorat stora summor pengar, enligt åklagaren.

- De gör sitt bästa för att få tillbaka pengar till de cirka 110 000 personer som drabbats, säger Thomas Hertz.

Åtalet rör händelserna som utspelades under 2012 och gäller Allras affärer med ett värdepappersföretag som heter Oak Capital. Transaktioner bolagen emellan med pensionsspararnas pengar ledde fram till vinster som de misstänkta delade på.

"Dåliga affärer"

"Eftersom det inte är tillåtet att göra medvetet dåliga affärer med andras pengar kom de inblandade personerna överens om de måste skriva olika dokument för att dölja det som beskrivs ovan", skriver åklagaren i sin redogörelse.

Därför upprättades dokument för att dölja affärerna, enligt åtalet.

Alexander Ernstbergers försvarsadvokat, Slobodan Jovicic, säger att hans klient förnekar brott.

- Sett till åklagarens olika utspel i medier under våren och långt innan förundersökningen var klar är det inte förvånande att han väljer att åtala. Däremot kvarstår vår ståndpunkt, och den är mer befäst nu, att det saknas förutsättningar för en fällande dom.

- Vi ser med tillförsikt fram emot rättegången. Det kommer att visa sig hur pass rangliga ben åklagaren står på, säger Slobodan Jovicic.

Även en av Allras medgrundare meddelar via sin advokat att han förnekar brott.

Alexander Ernstberger säger till Svenska Dagbladet att åklagaren har fått allt om bakfoten.

- Han har missuppfattat och saknar grundläggande förståelse för hur finansbranschen och företagande fungerar, säger Ernstberger.

Turkiet och Dubai

Det är fortsatt två personer som är häktade i sin frånvaro, misstänkta för att ha varit inblandade i affärerna. Enligt åklagaren befinner sig de utomlands.

- Den uppgift jag har är att en av dem ser ut att ha blivit gripen i Dubai och den andre sägs befinna sig i Turkiet, säger Thomas Hertz.

Förundersökningen fortsätter angående dessa två och händelser som skedde senare, 2015–2016, utreds fortfarande och ingår inte i åtalet som presenterades på måndagen.

Både åklagaren och försvarsadvokaten tror att tingsrättsförhandlingarna kommer att dröja, kanske så länge som till hösten 2019.