Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenånga stiger från Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde (Brandenburg). Arkivbild.

Vattenfalls kolsmäll: 40 miljarder

Den statliga energijätten Vattenfall säljer sin omstridda brunkolsverksamhet i Tyskland till det tjeckiska bolaget EPH. Sammanlagt har Vattenfall skrivit bort värden för 40 miljarder. Nu ska affären godkännas av regeringen – där frågan är känslig.

Utsläppen från den tyska brunkolsverksamheten har påverkat bolagets image negativt, vilket är en börda, framhåller Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström på en presskonferens.

Det är en av orsakerna till att bolaget nu vill sälja verksamheten.

- Jag tycker det känns väldigt bra. Det har varit en lång väntan innan vi har fått klarhet i det här. Och nu är det klart och det känns naturligtvis väldigt skönt, säger Magnus Hall till TT. Miljardnedskrivningar

Affären innebär att Vattenfall måste ta en nedskrivning på 22–27 miljarder kronor på resultatet. Och i fjol tog bolaget förluster på 15 miljarder kronor för samma verksamhet.

Sammanlagt landar alltså de bortskrivna värdena på 40 miljarder kronor.

Men nedskrivningarna skulle troligen ha varit ännu större om Vattenfall hade varit kvar som ägare, menar Magnus Hall.

TT: Hur mycket större?

- Det kan vi inte svara på, för det vet vi inte i dagsläget eftersom vi inte har räknat färdigt på allting.

Under den femton år långa resan har Vattenfall ändå tjänat bra med pengar på den tyska brunkolen – även om man räknar med de senaste årens stora nedskrivningar, bedömer Magnus Hall.

- Så det är så att säga inte något svart hål som vi har haft, tvärtom, det har varit en bra verksamhet för Vattenfall. Men nu är vi på väg att ställa om mot något nytt och då känns den här affären helt rätt, säger han. Tror på grönt ljus

Men affären är mer än pengar. Den handlar minst lika mycket om miljö – och nu ska regeringen ta ställning.

- Vi är väl förberedda, säger näringsminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens.

Vattenfalls ledning har haft en löpande dialog med regeringen och Magnus Hall tror att det finns förutsättningar för att affären får grönt ljus.

- Jag vill inte föregå något, men det är klart att när vi tar det här beslutet så är det i förhoppningen att det ska bli godkänt, säger han. "Får återkomma"

Men Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet har från början helst velat stänga ned verksamheten, i stället för att sälja den.

Miljöminister Åsa Romson (MP) är försiktig i sina kommentarer.

- När en sådan förfrågan kommer in från bolaget så är det regeringen som måste ta ställning och värdera och det kommer regeringen göra och precis som näringsministern redogjort för så kommer det att göras grundligt. Vi får återkomma till vad resultatet av den blir, säger hon till TT.

Moderaterna säger sig vara öppna för en försäljning av brunkolet och kallar det en "jätteviktig affär för Vattenfall och svenska skattebetalare".

- Vårt tydliga krav är att regeringen nu involverar och informerar riksdagen om försäljningen och budet som har lagts. Inte minst i perspektivet av att regeringen är väldigt splittrad i synen på Vattenfall och det tyska brunkolet, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered till TT. Sjöstedt kritiserar

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är inte imponerad:

- Man ger bort kolet till ett skurkföretag utan miljöansvar. Det är ett rejält haveri för regeringens hela miljöpolitik. Ska regeringen ha någon trovärdighet kvar i klimatpolitiken måste man stoppa affären.

EPH är Tjeckiens näst största bolag inom elproduktion och bolaget bedriver sedan tidigare brunkolsverksamhet i Tyskland.

Ingvar Mattsson, Vattenfallanalytiker på Swedbank, tycker att affären känns rimlig utifrån förutsättningarna. Det hade kunnat vara värre, resonerar han.

- Det här är priset man får betala för att inte ha den här verksamheten kvar, säger han.