Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vasaloppets vintervecka är en mångmiljonindustri. Arkivbild.

Vasaloppet drar in en halv miljard

Cirka 150 miljoner direkt och omkring 320 miljoner kronor i turistintäkter för näringslivet. Vasaloppet är inte bara nio mils stakning utan också en mångmiljonindustri.

Uppskattningsvis närmare 65 000 är anmälda till Vasaloppsveckans alla lopp, aningen färre än i fjol, enligt Vasaloppets vd Eva-Lena Frick. Det gäller alltså vinterveckan. Vasaloppet har numera även ett stort sommarjippo med cykeltävlingar och annat.

Totalt sett drar Vasaloppet in omkring 150 miljoner kronor per år, varav två tredjedelar ligger på vinterveckan, och där den stora kakan är anmälningsavgifter, drygt 1 700 kronor för en start i det stora loppet..

- Och allt överskott går tillbaka till föreningslivet, runt 20–25 miljoner kronor varje år, säger Eva-Lena Frick, själv gammal landslagsåkare, då med namnet Karlsson.

I år har arrangörerna fått ett angenämt problem, snö i massor. Och precis som för lite snö kostar i form av snökanoner, innebär för mycket av den vita också ökade kostnader när mycket ska skottas bort. Vad som kostar mest?

- Det har jag svårt att bedöma, säger Eva-Lena Frick.

Vid sidan av de rena Vasaloppsintäkterna bedöms det lokala näringslivet dra in runt 320 miljoner kronor i form av turistintäkter, enligt Frick.

- Och väldigt många återkommer. Det skapar en positiv spiral, säger hon.