Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristialina Georgieva, chef för Internationella valutafonden, varnar för att vi kan vara på väg in i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Bild: Jens Meyer
Kristialina Georgieva, chef för Internationella valutafonden, varnar för att vi kan vara på väg in i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Bild: Jens Meyer

Varningen: Värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet

Vi kan vara på väg in i den värsta krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet. Det varnar Internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva för.
– Den här krisen vet inga gränser, säger hon i ett tal som publicerats på IMF:s hemsida.

Hur mycket stryk den globala ekonomin kommer ta av coronapandemin är fortfarande omöjligt att veta. Men läget är illa, enligt Internationella valutafonden, IMF (efter det engelska namnet International Monetary Fund).

I ett tal av IMF:s chef, Kristalina Georgieva, som publicerats på deras hemsida, säger hon:

– Det är redan tydligt att den globala tillväxten kommer att ta en skarp negativ vändning under 2020. Faktum är att vi räknar med den värsta ekonomiska nedgången sedan den stora depressionen.

För tre månader sedan spådde IMF positiv BNP-tillväxt per capita för över 160 av medlemsländerna under 2020. Nu räknar man istället med att fler än 170 länder kommer att se negativ tillväxt.

LÄS MER: Så kan corona förändra ekonomin – för alltid

Drabbar alla länder

Kristalina Georgieva menar att krisen drabbar alla länder, rika som fattiga.

– De dystra utsikterna gäller både avancerade ekonomier och ekonomier i utveckling. Den här krisen vet inga gränser. Alla såras, säger hon.

Samtidigt, poängterar IMF-chefen, är det sårbara ekonomier som drabbas värst, både av coronapandemin i sig och av de ekonomiska effekterna.

Man räknar med att hela 2020 kommer att bli ett tufft år för den globala ekonomin.

LÄS MER: Finansminister Magdalena Andersson (S): Då går vi på Way Out West igen

"Kan bli värre"

– Om pandemin avtar under andra halvan av året – och tillåter att man gradvis lyfter på åtgärderna för att minska spridningen och öppnar upp ekonomin – utgår vi från att vi kommer se en partiell återhämtning under 2021. Men återigen, jag vill understryka att det finns en oerhörd ovisshet kring den utsikten: det kan bli värre, beroende på många olika faktorer, inklusive pandemins varaktighet, säger Kristalina Georgieva.

Hon anser att man måste vidta nödvändiga åtgärder för att minska smittspridningen och samtidigt hjälpa drabbade människor och bolag genom kraftiga finanspolitiska åtgärder. Dessutom, menar hon, måste man minska stressen på det ekonomiska systemet och redan nu planera för hur återhämtningen ska gå till.

– Jag tvivlar inte på att vi kommer att klara den här utmaningen, säger Kristalina Georgieva.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.