Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varningen: Rika länder lägger beslag på vaccin mot corona

Rika länder lägger beslag på stora andelar av vaccinet mot covid-19. Nu riskerar nästan 70 fattiga länder att bli utan – och bara kunna vaccinera en av tio invånare, rapporterar BBC.

I rika delar av världen samlas vaccindoser på hög medan fattiga länder riskerar att bli utan. Det varnar nätverket People’s Vaccine Alliance, som bland annat består av Amnesty International, Oxfam och Global Justice Now, för.

Trots att rika länder bara utgör omkring 14 procent av jordens befolkning, har de tecknat avtal för att köpa upp 53 procent av de mest lovande vaccinen mot corona. Det framgår av data från åtta av de läkemedelsbolag som ligger längst fram i utvecklingen av sina vaccinkandidater, enligt BBC.

LÄS MER: Vaccin mot corona är nära – men här är problemen som återstår

Rika länder har köpt tre gånger mer än behovet

Om alla vaccinkandidaterna godkänns innebär det att de rika länderna har köpt mer än tre gånger så många doser som de behöver.

– Ingen ska hindras från att få ett vaccin som räddar liv på grund av landet de bor i eller hur mycket pengar de har i fickan. Men om ingen drastisk förändring sker kommer miljarder människor runtom i världen att bli utan ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19 i flera år framöver, säger Anna Mariott, hälsopolitisk chef på Oxfam, till BBC.

Nu finns risk för att nära 70 fattigare länder kommer att få för få doser för att vaccinera mer än en tiondel av befolkningen.

LÄS MER: Bill Gates i avtal med Astra Zeneca – ska hjälpa fattiga länder med coronavaccin

LÄS MER: Första britten har blivit vaccinerad mot covid-19

”Ett bolag kan inte förse hela världen med vaccin”

Nätverket av humanitära organisationer uppmanar därför läkemedelsjättarna att dela med sig av sin teknologi och data så att deras vaccin ska kunna tillverkas i större mängder och bli tillgängliga för fler människor.

Svensk-brittiska Astra Zeneca har lovat att göra sitt vaccin tillgängligt för utvecklingsländer, utan att själva göra någon vinst på det. Deras kandidat kan dessutom förvaras i kylskåpstemperatur, vilket borde göra distributionen i fattiga delar av världen enklare.

Pfizer och Biontech har meddelat att deras vaccin behöver förvaras i -70 grader.

LÄS MER: Pfizers vaccin ger skydd mot corona inom 10 dagar

Men enligt People’s Vaccine Alliance skulle enbart Astra Zeencas vaccin bara räcka till 18 procent av den globala befolkningen nästa år, vilket ”visar att ett ensamt bolag inte kan förse hela världen med vaccin”.

Enligt organisationen har rika länder hittills köpt upp 90 procent av Pfizer/Biontech och Modernas doser.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.