Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Varning för färjestopp i Grekland

Färjerederier i Grekland varnar för att de kan tvingas dra in färjor till många grekiska öar från och med september, skriver nyhetssajten Ekathimerini. Rederierna åberopar fallande passageratal och stigande bränslepriser.

Nu letar bolagen efter lösningar, som att gå med sänkt fart, minska antalet turer per vecka eller samarbeta om linjetrafik.

-För att en tur ska gå med vinst, måste fartygets kapacitet utnyttjas till minst 70 procent. Det sker bara på sommaren och vid vissa helger, säger en rederikälla.

Även hotellbranschen i Grekland oroas. I de flesta landsändar räknar man nu med färre gäster.

Enligt Ekathimerini har bokningarna minskat från viktiga marknader som Tyskland, Belgien, Nederländerna och Storbritannien, vilket antas bero på att Greklands rykte som semesterland skadas av protester och elände. Samtidigt har bokningarna emellertid ökat från Östeuropa, Turkiet och Israel.

Utsikterna varierar också mycket geografiskt. I Heraklion på Kreta beskriver branschen bokningsläget som stabilt från juni. På Naxos tror man att 20 procents bortfall under säsongen är en optimistisk bedömning. Ön Kos hör till undantagen; där rapporteras en ökning.

Lefkas hotellägare rapporterar ett bokningsras med 25 procent men konstaterar att det är inhemska, subventionerade resenärer som nu uteblir.