Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Varning för fällor vid Airbnb-uthyrning

När sommaren nu står för dörren väntas ett högtryck på Airbnb-uthyrningar. Men den som siktar på korttidsuthyrning under semestern får se upp.

Inför semestertiderna flockas tusentals turister till uthyrningssajten Airbnb, som ses som ett billigare och mer hemtrevligt alternativ till hotell. Men så enkelt är det inte.

Varje år begår tusentals svenskar fel när de hyr ut sin lägenhet, enligt serviceföretaget Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

I flera fall utnyttjas Airbnb för att tjäna pengar medan bostadsinnehavaren själv inte bor i lägenheten.

Precis som Uber befinner sig i gränslandet mellan taxiverksamhet och samåkning, ligger Airbnb i sin egen juridiska gråzon mellan andrahandsuthyrning och hotellverksamhet.

Normbildande fall

Dimman har dock lättnat något sedan augusti 2015 då Hyresnämnden avslog en kvinnas vädjan att korttidsuthyra sin bostadsrätt i Stockholm till flera Airbnb-gäster.

- Då kom man fram till att den här typen av näringsverksamhet inte bör betraktas som skäl för att hyra ut. En uthyrning via Airbnb ska följa samma regelverk som andra andrahandsuthyrningar i bostadsrättslagen, säger Jukic.

Det innebär att den största fällan med att hyra ut sin lägenhet via Airbnb är att inte söka tillstånd.

Vanligtvis beviljas tillstånd om man ska vara bortrest under en längre tid, plugga eller jobba på annan ort. Men en korttidsuthyrning under semester ses ofta inte med blida ögon.

- Självklart finns det undantag. Det är upp till varje bostadsrätt att bestämma, säger Jukic.

Inneboende oftast ok

Även den som bor i en hyresrätt har en liknande skyldighet att söka tillstånd hos fastighetsvärden, enligt Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Men det finns en form av korttidsuthyrning som hyresvärden sannolikt kan godkänna – inneboende.

- Att hyra ut ett rum via Airbnb är helt rimligt. Då pratar vi om en situation där bostadsinnehavaren kan ha tillsyn över lägenheten. Det behövs inget tillstånd för inneboende, men det ska naturligtvis skötas på ett bra sätt, säger Skogsberg.

Trots att Airbnb:s delningsekonomi skapar irritation hos aktörer på hotell- och bostadsmarknaden, går det inte att helt stänga dörren för alla som vill använda dess tjänster, enligt Skogsberg.

- Tiderna förändras, folk reser och bor på ett annat sätt vilket gör att hyresrätter måste ha en modern upplåtelseform.

Andra risker

I varje fall bör varje uthyrare alltid vara försiktig med att upplåta sin lägenhet till fel personer, säger Monika Jukic.

- Det kan vara riskfyllt att hyra ut till gäster som andra medlemmar i bostadsföreningen inte känner till, som stör grannarna, som springer i trapphus eller slarvar bort nycklarna.

Susanna Skogsberg är inne på samma linje. Och om hyresgästen kringgår värden, gäller samma principer som vid andra olovliga uthyrningar.

- Då skickas en rättelse. Tar man inga åtgärder riskerar man att bli av med lägenheten.

I slutändan är det inte så svårt för fastighetsägare att upptäcka om det sker olovliga Airbnb-uthyrningar, säger hon.

- Det räcker med att gå in på sajten och söka på sin egen adress.