EU:s chefsförhandlare Michel Barnier (till höger) och brexit-generalen från London David Davis (till vänster) har efter fyra förhandlingsrundor långt kvar till en slutlig uppgörelse. Arkivbild.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier (till höger) och brexit-generalen från London David Davis (till vänster) har efter fyra förhandlingsrundor långt kvar till en slutlig uppgörelse. Arkivbild.

Varning för brexit-konsekvenser

Osäkerheten är i det närmaste total om hur britternas EU-utträde ska gå till, trots fyra förhandlingsrundor sedan i våras. Svenska handelskammaren i London varnar för konsekvenserna.

ANNONS
|

Det stora måttet av osäkerhet skapar oro, enligt Ulla Nilsson, chef för Svenska handelskammaren i London.

- Det har gått sex månader sedan britterna sade upp sitt medlemskap i EU och egentligen har ingenting hänt, säger hon om förhandlingarna om brexit.

- För en del företag är det helt klart så att det börjar komma till en kritisk punkt när det gäller framtida investeringar som måste göras. Får man inga besked kanske man måste besluta att flytta verksamhet från Storbritannien till något annat europeiskt land, tillägger hon.

ANNONS

Stor oro

Det finns även en stor oro för att brexit, med eller utan en övergångsperiod, slutar med tullar, gränskontroller och byråkrati. Bland annat oroar sig näringslivet för hinder för den arbetskraftsinvandring som i dag ingår i affärsmodellen hos många företag – inte minst inom bygg- och livsmedelssektorn.

Enligt Ulla Nilsson är det i första hand företag som är beroende av export och import till och från Storbritannien som är oroliga. Plan B för befintlig verksamhet och framtida satsningar i Storbritannien har redan tagits fram av alla stora svenska företag. Och det finns beredskap för att flytta verksamhet och investeringar om det behövs, enligt Ulla Nilsson.

Den börsnoterade kökstillverkaren Nobia drar in nästan hälften av sin omsättning i Storbritannien. Någon flytt till följd av brexit är inte aktuell.

- Storbritannien är en kärnmarknad för Nobia och vi tror att britterna kommer att behöva kök oavsett om de är med i EU eller inte, säger Lena Schattauer, Nobias kommunikationschef.

Livsmedelsinflation

Den mest påtagliga brexit-effekten hittills är det försvagade pundet, enligt Schattauer.

- Eftersom vi har stora inköp i euro så ser vi över var vi köper insatsvaror och komponenter, säger hon.

ANNONS

Sedan det brittiska folkomröstningsbeslutet att lämna EU i juni 2016 har de negativa effekterna på brittisk ekonomi blivit allt tydligare. Det handlar bland annat om livsmedelsinflationen, som härrör från ett kraftigt kursfall för den brittiska valutan, pundet. Detta slår mot många britter, vars reallöner i snitt ligger på 2007 års nivå, enligt Ulla Nilsson.

Men trots risker och negativa effekter verkar britternas stöd för brexit generellt intakt. Argument som att brittisk lag ska gälla över EU-rätten och att gränserna måste kontrolleras hårdare har fått fäste.

Frågan britterna ställer sig är enligt Ulla Nilsson snarare hur snabbt brexit kan genomföras och hur den framtida handelsrelationen mellan EU och Storbritannien ska se ut.

- Det kan ta lång tid att få till den brexit som britterna vill ha. Men någon återvändo finns inte – inte som jag kan se i nuläget, säger hon.

TT

Bakgrund: Ett års förhandlingar kvar

Det har gått 15 månader sedan britternas folkomröstningsbeslut om att lämna EU och ett halvår sedan Storbritanniens regering aktiverade artikel 50 i Lissabonfördraget och därmed formellt inledde den tvååriga processen mot brexit.

Till fjärde förhandlingsrundan i Bryssel i förra veckan hade britterna med sig ett förslag om en övergångsperiod på två år. Det skulle i praktiken innebära att EU-rätten gäller i Storbritannien till 2021, även om Storbritannien lämnar EU som planerat våren 2019.

Ovanpå det erbjuder britterna en skilsmässonota på 20 miljarder euro, för att täcka de hål i EU:s budget som uppstår när britterna inte längre står för sina åtaganden som EU-land. Detta är dock betydligt lägre än de preliminära EU-beräkningarna som hittills gjorts, som landat på 60–100 miljarder euro.

Frågorna om medborgerliga rättigheter och brittiska Nordirlands gräns mot EU-landet Irland är också olösta.

En ny förhandlingsrunda är planerad till den 9 oktober.

Källor: Reuters, Financial Times

Fakta: De skapar 100000 brittiska jobb

I Storbritannien finns i dag omkring 1200 svenska och svenskrelaterade företag, som skapar sysselsättning för cirka 100000 personer i Storbritannien.

Bland de största svenska arbetsgivarna i Storbritannien finns bland annat säkerhetskoncernen Securitas, möbelkedjan Ikea och byggjätten Skanska, liksom storbanken Handelsbanken med sina 217 brittiska bankkontor.

Fordonstillverkare som Scania och Volvo har också mycket verksamhet i landet, liksom Lantmännen med bolaget Unibake och den statliga kraftkoncernen Vattenfall. Där finns även mindre företag som kökstillverkaren Nobia och bryggeriet Kopparberg som haft stora framgångar med cider i Storbritannien.

Källa: Svenska handelskammaren i London

ANNONS