Världsbanken anklagar Bombardier för korruption och företaget riskerar sanktioner. Arkivbild.
Världsbanken anklagar Bombardier för korruption och företaget riskerar sanktioner. Arkivbild.

Världsbanken anklagar Bombardier för korruption

Storföretaget Bombardier anklagas för korruption och maskopi när företaget vann en upphandling i Azerbajdzjan värd 2,7 miljarder kronor 2013.

ANNONS
|

Bakom anklagelserna står Världsbanken, som genomfört en granskning av affären som gjordes via ett konsortium med den svenska grenen av Bombardier Transportation, rapporterar den kanadensiska tidningen The Globe and Mail.

Projektet gick ut på att installera signalsystem till tåg och finansierades till 85 procent av Världsbanken. Nu riskerar Bombardier att svartlistas från framtida projekt som finansieras av det internationella organet.

Enligt granskningen som The Globe and Mail kommit över använde Bombardier en mellanhand för att "slussa mutor" för miljoner dollar till högt uppsatta personer i Azerbajdzjan.

TT och SVT:s Uppdrag granskning kunde i mars 2017 avslöja att Bombardier inom ramen för affären sålde signalsystem till sig självt med ett brevlådeföretag, Multiserv Overseas, som mellanhand. Multiserv, med band till ryska, ljusskygga affärspartners, lade på över en halv miljard kronor – 450 procent – till synes utan att göra någonting för pengarna.

ANNONS

Bombardier skriver i ett pressmeddelande att man kraftigt tillbakavisar anklagelserna och att det som framkommit från Världsbanken inte utgör formella anklagelser.

En 38-årig rysk medborgare, som var anställd av Bombardier Transportation i Stockholm, friades i tingsrätten för misstankar om grovt mutbrott i samband med affären. Domen har överklagats till hovrätten av åklagarsidan men mannen har emigrerat till Ryssland och frågan är om han kommer att inställa sig vid en ny rättegång.

Samtidigt fortsätter utredningen mot flera högre chefer vid svenska Bombardier, även de misstänkta för mutbrott.

TT

ANNONS