Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I fjol steg försäljningen för de hundra största vapenproducerande företagen till nästan 400 miljarder dollar. Arkivbild.

Vapenhandeln fortsätter att frodas

Den internationella vapenhandeln fortsätter att frodas. I fjol steg försäljningen för de hundra största vapenproducerande företagen till nästan 400 miljarder dollar.

- Ökningen är inte så dramatisk. Men vi har sett i flera år att det har ökat. Det finns en stabil efterfrågan på vapen i världen, säger Pieter Wezeman, vapenexportexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

Sipri har nu presenterat sin sammanställning över hur de hundra största vapenproducerande företagen utvecklades under fjolåret. I statistiken inkluderas inte kinesiska företag.

Tillsammans sålde de hundra företagen vapen och militära tjänster i fjol för 398,2 miljarder dollar eller närmare 3 600 miljarder svenska kronor, en ökning med 2,5 procent jämfört med föregående år. Sedan 2002 är det en ökning med 44 procent.

Flest företag på listan, 42, är baserade i USA. Deras sammanlagda försäljning uppgick till 226,6 miljarder dollar, 57 procent av listans försäljning.

Under fjolåret steg försäljningen för de ryska företagen på topp 100-listan med 8,5 procent till 37,7 miljarder dollar. Ryska företag svarar nu för 9,5 procent av den totala försäljningen på listan.

- Det handlar mest om att Ryssland själv har anskaffat sig fler och modernare vapen. Det är en tydlig förklaring till att de har lyckats öka sin försäljning rejält. Samtidigt har de lyckats behålla sin position på den internationella vapenmarknaden, säger Pieter Wezeman.

Det svenska bidraget på listan, Saab, hamnade på en 36:e plats med en försäljning på 2,7 miljarder dollar för 2017.