Vandrande pinne.
Vandrande pinne.

Vandrande pinnar - still going strong

ANNONS
|

- Det är rätt många som håller på med de där just nu, säger Niklas Apelkvist på Naturhistoriska riksmuseet. Han berättar också att de kan föröka sig utan hannar.

Vandrande pinnar är praktiska som husdjur, de lever runt 1-2 år och även allergiker kan ha dem. De är oftast billiga och på grund av sin långsamma natur rymmer de sällan. Under den varmare delen av året kan de klara sig ute i Sverige men de överlever inte frosten.

På Hökarängens Zoo i Stockholm säljer vandrande pinnar som smör, enligt butiksägaren Linus Gustafsson.

- Vi säljer pinnar som är lite lättare att handhålla än de traditionella indiska pinnarna. Vi brukar ha runt 20 olika arter inne, sen har vi vandrande blad också. Just nu är det stort intresse, i alla fall min butik, säger han.

ANNONS

På Hökarängens Zoo kan man komma in och titta på de Vandrande pinnarna i butiken innan man bestämmer sig.

Man kan köpa dem i en liten box eller godislåda. Vi säljer också mat som heter Salal för dem, så överlever de också, säger Linus Gustafsson.

Vandrande pinnar är vegetarianer och världens största uppmätta insekt är en art av vandrande pinnar.

Exemplaret finns på naturhistoriska museet i London, kroppen mäter 35,7 centimeter och med lemmar mäter den 56,7 cm. Arten heter Phobaeticus chani eller Chan's megastick (Chans jättepinne) som den också kallas efter sin upptäckare Datuk Chan Chew Lun.

ANNONS