Valpaket till LO-medlemmar

ANNONS
|

En intensiv kampanj har startat för att informera om det viktiga pensionsvalet.

Det är ett gigantiskt omval som ska ske under hösten. Sammanlagt 10 miljarder kronor i pensionspremier ska placeras enbart i år. Totalt är hela pensionsstocken värd 70 miljarder kronor.

Valupptakt hålls på flera orter i landet med avslutning 15 september i Skellefteå. Pensionsbolagen berättar om sina valbara försäkringar medan valcentralen Fora och LO informerar om bakgrunden till valet och hur det praktiskt ska gå till. Ändå är det inte alla som vill veta mer om valet. LO-distriktet i Västsverige skulle hålla sitt möte i Skövde men där blev träffen inställd – sex anmälda var för lite.

ANNONS

GP for istället till Katrineholm där LO häromveckan samlade arbetsplatsombud från hela Mellansverige. Ombuden ska förmå sina arbetskamrater att välja hur deras tjänstepension ska placeras – en grannlaga uppgift. Pension upplevs som krångligt och icke-väljarna är många.

Omvalet är obligatoriskt men naturligtvis finns det ett ickevalsalternativ för den som inte gör ett aktivt val. Dessa pengar förvaltas av AMF Pension i en traditionell försäkring.

- När vi omförhandlade pensionsavtalet var målet att ge våra medlemmar så hög pension som möjligt. Nu har de privatanställda arbetarna lika bra tjänstepensionsvillkor som tjänstemännen. Men det är en sak hur mycket pengar som sätts in. Hur mycket det sedan blir i slutänden beror på hur pengarna förvaltas, säger Ellen Nygren, ombudsman på LO i Stockholm.

Det är alltså det valet gäller. Alla som har pensionen får välja vem som ska förvalta pengarna i en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Hela tjänstepensionspremien placeras enligt det val man gör.

De tidigare 25 valbara pensionsförsäkringar har nu blivit elva och priserna pressats rejält. I vissa fall är avgifterna mer än halverade.

Den dyraste fondförsäkringen kostade förut över 12000 kronor på fem år för en arbetare med genomsnittslön. Nu kan man komma undan med avgifter på drygt 3000 kronor.

ANNONS

En stickprovsundersökning vid upptakten i Katrineholm visade att ombuden själva var LO trogna. De flesta skulle välja Folksam LO Fondförsäkring.

Men oavsett vad man väljer så blir pensionen högre än tidigare. Pensionspremierna har ökat och är för en genomsnittlig arbetare idag ungefär 10 000 kronor per år. Det är 4 procent av lönen upp till 7,5 prisbasbelopp. Det är dubbelt så mycket, och ibland ännu mer, än vad som sätts av till premiepensionen.

År 2012 ska tjänstepensionsavsättningen ha ökat ytterligare till 4,5 procent av lönen. För lön över 7,5 prisbasbelopp blir avsättningen 30 procent, idag är den 12 procent.

enkätfråga/ Varför ska man engagera sig i valet?

Valbara försäkringsalternativ.

Traditionell försäkring: Alecta, AMF Pension, Folksam Liv, Länsförsäkringar Liv, Nordea Liv & Pension, Swedbank Försäkring.

Fondförsäkring: AMF Pension, Avanza Pension, Danica Pension, Folksam LO Fondförsäkring, SSP Liv Fondförsäkring.

ANNONS