Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valkampanj med badbrudar

Lättklädda värdinnor som visar underkläder och badmode på catwalken - det är startskottet för riksdagsmannen Göran Lindblads valkampanj. Helt förkastligt, tycker partiledningen.
Under rubriken (m)-politiker visar tänderna inför slutstriden bjuder riksdagsmannen Göran Lindblad (m), partiets andra-namn på Göteborgs riksdagslista, in till kick-off på restaurang Valand på fredag.
Tillsammans med Simon Sundén, som kandiderar till riksdagen och regionfullmäktige, ordnar han en tillställning för 150 speciellt inbjudna gäster och kampanjarbetare. Senare på kvällen slås portarna också upp för allmänheten.

Bakom arrangemanget står Joakim Granberg, artistförmedlare och nöjeskonsult i Stockholm. I ett pressmeddelande hänvisar han till sina två hemsidor. Där återfinns bland annat ett bildarkiv med halvnakna tjejer i sexiga poser som går att "boka för uppdrag", som till exempel värdinnor.
Inför fredagen har Joakim Granberg "bokat vår modellagenturs söta damer som värdinnor".
- De kommer att vara med när Göran och Simon tidigare på dagen kör runt på stan med fyrhjuliga motorcyklar, säger Joakim Granberg innan han sammanfattar kvällens syfte med att "vi ska festa helt enkelt".

Vilka är bjudna?
- Det är många som Göran känner, många från näringslivet... ja, ganska blandat folk egentligen.
Vad ska värdinnorna göra?
- Servera drinkar och vara trevliga mot gästerna...och så ska de dela ut lite broschyrer. Sedan ska de gå modevisning också och visa nästa års badmode.
Baddräkter menar du?
- Ja, och underkläder också, faktiskt. Jag sa till Göran att det här kanske är lite sexigt men då sa Göran att han inte tyckte det. Jag skäms inte, sa han.

Göran Lindblad har svårt att tro att någon kan ta anstöt av hans festidé, även om han betonar att partiarrangemanget egentligen avslutas vid tiotiden på kvällen,
- Jag vill gärna vara lite kontroversiell, så länge det inte går över gränsen för det anständiga och det tror jag inte att det här gör.

I stället tror han att eventuella negativa kommentarer från partikollegor skulle bero på att de hade velat komma på idén först.
- Jag tror att det är ett bra sätt att locka till sig unga valarbetare.
När GP först kontaktar Göran Lindblad säger han att han inte har varit inne på Joakim Granbergs hemsidor.
Där finns, förutom bilder på värdinnorna, också reklam för en modelltävling som företaget står bakom. En ansenlig mängd bilder med lättklädda tävlande flickor är utlagd för allmän beskådan från den turné som pågått i Sverige i år.

Men också andra flickor finns publicerade på bilder. Som två unga tjejer på en fest i en småstad under turnén. Bilden visar att tjejerna pussas. I bildtexten påstås att tjejerna nog föredrar varandra - "Men det gjorde oss inget då vi njöt av underhållningen som blev mer avancerad lite senare."

Efter att Göran Lindblad har tittat på hemsidorna ringer han upp GP igen. Han tycker att bilderna är ganska oförargliga. Förutom den bild som visar en helt barbröstad kvinna kan Göran Lindblad inte se att bilderna kan uppfattas som pornografiska.
- Det är väl inte värre än vilken damtidning som helst. Eller HM-reklamen, för den delen.
Men Göran Lindblad kritiseras av sin partiledning. Partisekreterare Sven Otto Littorin tycker inte att lättklädda tjejer och kvinnor i baddräkt hör hemma i politiska sammanhang.
- Det här är inget som vi stöder. Jag har pratat med Göran och försökt förklara att det här är olämpligt. Sedan tror jag att

Göran själv får dra de slutsatser som behöver dras.
Sven Otto Littorin tycker inte att Göran Lindblads agerande stämmer överens med moderata värderingar. Men trots att alla kandidater har skrivit under på att de delar partiets värderingar har partiledningen inga sanktionsmöjligheter.
- Man kan ju uttala kritik via media, det brukar vara ganska effektivt om jag ska vara ärlig, säger Sven Otto Littorin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.