Vad händer med lånen vid dödsfall?

ANNONS
|

Om vi båda pensionärer avlider och det finns lån kvar, hur är det med barnens ansvar för skulderna?

Svar:

För de gemensamma lånen svarar ni solidariskt mot banken. Det betyder att banken kan kräva vem den vill av er på hela skuldbeloppet. Mest sannolikt är att banken kräver dödsboet på hela beloppet eller att efterlevande maken kommer överens med banken om att ta över lånet. Om hela lånet löses med dödsboets medel så kan dödsboet kräva den andre låntagaren på hälften. Det kallas regressrätt, men har ingen praktisk betydelse just i ert fall, där ni bara har gemensamma barn och arvsrätt efter varandra. Finns inte pengar att lösa lånet kräver banken den andre låntagaren. Ytterst kan dödsboet bli försatt i konkurs.

ANNONS

När det gäller de lån som ni har var för sig så får den avlidnes lån lösas med tillgångarna i dödsboet. Den efterlevande maken blir inte skyldig att betala lånen om inte pengarna i dödsboet räcker till. Samma sak gäller för era barn den dag ni båda avlidit. Finns det skulder kvar då som inte täcks av tillgångarna i dödsboet så blir inte barnen betalningsskyldiga för dessa lån. Men tänk på att fordringsägarna alltid har första tjing till kvarlåtenskapen när någon har avlidit. Arvingarna har bara rätt till det som finns i boet sedan skulderna har betalats.

Avlider någon av er så har ni arvsrätt efter varandra eftersom ni endast har gemensamma barn. Det betyder att den efterlevande av er blir ensam dödsbodelägare. I det läget gör man normalt inte bodelning, den hälftendelning av makars bo som ska göras när äktenskapet upplöses på grund av dödsfall eller skilsmässa. Den efterlevande maken behåller ju ändå hela boet. Men har den avlidne mer skulder än tillgångar så behövs det en bodelning för att separera ut den egendom som fordringsägarna kan kräva betalt ur. Om efterlevande maken är rikast kan han/hon enligt en specialregel välja att istället för hälftendelning behålla sina tillgångar. Då blir det mindre till den avlidnes fordringsägare. Den efterlevande maken är inte skyldig att betala den avlidne makens skulder med sin del av makarnas sammanlagda bo.

ANNONS

/Gunilla Nyström

ANNONS