Finansminister Magdalena Andersson (S) blir på fredag första svenska finansminister som deltar på ett G20-möte sedan hösten 2009. Arkivbild
Finansminister Magdalena Andersson (S) blir på fredag första svenska finansminister som deltar på ett G20-möte sedan hösten 2009. Arkivbild Bild: Christine Olsson/TT

Vaccin huvudfrågan när tungviktare möts

Vaccinationer, beredskap och stimulanser är huvudfrågor när tungviktare från världens ekonomiska stormakter, G20-länderna, träffas på fredag. Och för första gången sedan 2009 deltar en svensk minister.

ANNONS

– Det känns väldigt spännande, men också väldigt roligt. Det är ju en speciell tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S) inför fredagens G20-möte.

Hon är inbjuden i egenskap av ordförande i IMF:s rådgivande organ IMFC, inte som svensk finansminister. Och hennes roll är att lyfta frågor ur ett IMF-perspektiv.

– Det handlar om hur viktigt det är att vi återstartar ekonomin inkluderande, på ett sätt som minskar ojämlikheterna Och att det är grönt. Det kommer också att handla om att stödåtgärder inte dras tillbaka för fort, säger hon.

– Den största poängen jag kommer att göra handlar om vaccineringen, tillägger hon.

ANNONS

Snabb vaccinering avgörande

En snabb vaccinering för hela världens befolkning är avgörande, enligt Andersson. Hon beskriver den ekonomisk potentialen med denna strategi som betydligt större än den kostnad en global vaccination medför.

Det brådskar att agera i denna fråga, enligt finansministern.

– Om viruset fortsätter sprida sig i delar av världen är ju risken stor att det uppstår nya mutationer som kan göra att vaccinerna inte fungerar lika bra.

– Det jag är mest orolig för är att när det finns mycket vaccin, att det då inte finns pengar för att se till att också utvecklingsländernas befolkningar får möjlighet att vaccinera sig.

Enligt Andersson saknas det i dag resurser för att betala för vaccinationer överallt.

– Det måste lösas. Jag kommer uppmana länder att gå hem och göra hemläxan och se till att fylla upp det här så att resurserna finns.

"Otrolig kraft i världen"

Sveriges regering har nyligen dubblat sitt anslag till Världshälsoorganisationen WHO:s globala vaccinprogram Covax, i linje med liknande besked från bland annat EU och Tyskland. I helgen kom också löften om motsvarande 34 miljarder från USA:s nya regering, med president Joe Biden, till Covax.

Beredskap för framtida hälsokriser ska också diskuteras på G20-mötet.

– Under pandemin har bristerna i samhället – i Sverige, men också globalt – blivit väldigt uppenbara. De ekonomiska klyftorna, både inom och mellan länder, gör att människor drabbas väldigt olika. Det handlar också om samhällenas krisberedskap i stort, säger Andersson.

ANNONS

Hon tillägger att hon samtidigt är imponerad av hur snabbt det trots allt har gått att få fram vaccin mot covid-19.

– Det visar att när vi verkligen tar oss an en uppgift och alla verkligen arbetar för att lösa den finns det också en otrolig kraft i världen.

Mötet arrangeras av G20-ordföranden Italien. Det blir digitalt, på distans, och ingår i en serie möte inför höstens G20-toppmöte i Rom.

– Det är klart att det är bättre att ha internationella möten där man kan träffas. Väldigt mycket händer när man möter någon, i det fysiska möten. Och allt snack i korridorerna, vid sidan av, är en viktig del av internationella möten. Det blir ju inte på samma sätt nu.

Ökad extrem fattigdom

IMF höjde för några veckor sedan den globala tillväxtprognosen för i år efter det brutala BNP-raset på 3,5 procent 2020.

– Det var ett otroligt tufft år. Det var det största fallet för global BNP sedan andra världskriget, säger Magdalena Andersson.

Hon pekar även på hur BNP-fallet slagit mot de värst utsatta människorna och länderna, med ökad extrem fattigdom runt om i världen för första gången på årtionden.

Rekylen uppåt på 5,5 procent i år bygger enligt Magdalena Andersson på att vaccinationsprogrammen genomförs som planerat. Detta globala lyft är enligt finansministern inte minst viktigt för små, öppna och exportberoende länder som Sverige.

ANNONS

– Vår ekonomi bygger på de framgångsrika svenska exportföretagen. Det skapar ju både jobb och välstånd i Sverige.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Sveriges finansminister med på G20-möte

Hösten 2009 – i finanskrisen – deltog dåvarande finansminister Anders Borg (M) på G20-möten inför och på toppmötet i Pittsburgh, USA. Detta då Sverige det halvåret var ordförandeland i EU.

Nu i coronakrisen har hans efterträdare finansminister Magdalena Andersson (S) också bjudits in att delta när den globala ekonomiska eliten ska prata ihop sig – denna gång om strategier för vaccinationer och beredskap men liksom efter finanskrisen även om hur man säkrar en hållbar ekonomisk återhämtning.

I Magdalena Anderssons fall kommer inbjudan sedan hon nyligen tog över prestigeuppdraget som ordförande i Internationella valutafonden IMF:s högsta rådgivande organ IMFC.

IMF höjde för några veckor sedan den globala tillväxtprognosen till 5,5 procent i år och räknar med att återhämtningen fortsätter under 2022 med en tillväxt på 4,2 procent. Beräkningar visar samtidigt att den globala ekonomin krympte med 3,5 procent under 2020.

Årets G20-ordförande, Italien, hoppas kunna hålla ett fysiskt toppmöte i Rom i oktober.

G20 består av ekonomiska stormakter som USA, Kina, EU och Japan. Därtill kommer Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Kanada, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet och Tyskland.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS