Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vabba för kompisen och få betalt

När tvååriga Torild är sjuk hjälper Sofia Hultqvist till och vabbar. För det är inte bara föräldrar som kan vara hemma med sjuka barn och få ersättning från Försäkringskassan.

Onsdag eftermiddag och Torild Björnestedt har feberrosor på kinderna. Kajsa Björnestedt och Peter Eskilsson hade hoppats att han skulle vara frisk vid det här laget, men nu får han vara hemma från förskolan några dagar till.

Det är i mitten av februari, då det vabbas så mycket att månaden fått namnet vabruari.

Att ofta vara hemma oplanerat från jobbet skapar en hel del stress hos föräldrar – även hos Kajsa Björnestedt och Peter Eskilsson. Men att ha en kompis som kan rycka in och hjälpa till underlättar en hel del.

- Torild fick feber i söndags och eftersom jag hört att det går influensa på förskolan förstod jag att vi skulle behöva vara hemma några dagar. Så jag ringde Sofia och hörde om hon kunde vabba på tisdagen.

Så hittills har de varit hemma varsin dag: Sofia en dag, Peter en och Kajsa en dag.

- Vi hade ju fixat det utan Sofia också såklart. Men att hon hoppar in ibland ger en väldigt bra avlastning, inte minst för min och Peters relation. Diskussionen ’vems jobb eller utbildning är viktigast’ är ju väldigt trist, säger Kajsa Björnestedt.

Det har inte varit särskilt krångligt för Sofia att få ersättning från Försäkringskassan. Däremot tog det lång tid innan hennes sjukpenninggrundande inkomst var klar – närmare bestämt fyra månader.

- Jag hade hela tiden inställningen att det blir spännande att se om detta funkar. Försäkringskassan har varit jättetrevlig. Men hade jag varit i behov av pengarna snabbt hade det kanske varit värre. Fast jag tror inte att det har att göra med att jag inte är förälder, utan snarare att jag är egenföretagare, säger Sofia Hultqvist.

Både Sofia och en av vårdnadshavarna har fått fylla i en blankett om överlåtelse av tillfällig föräldraförsäkring, som är det formella namnet på vabbande. På Försäkringskassan har man skapat ett ”samband” mellan Sofia och Torild.

Att Sofia får ersättning för de dagar hon vabbar gör att det lättare att fråga, tycker Kajsa och Peter. Dessutom vet de att Sofia tycker det är ganska trevligt att vara hemma med Torild ibland. För det handlar inte om att Sofia är hemma med Torild en massa dagar i följd. Oftast rycker hon in just någon dag, som denna tisdag, eller en halvdag om Kajsa eller Peter har ett viktigt möte men kan vara hemma resten av dagen.

- För mig känns det mysigt att få vara hemma med Torild ibland någon dag mitt i veckan. Det tror jag många som går till jobbet varje dag hade tyckt, samtidigt som vardagen blir mindre stressig för Kajsa och Peter. Dessutom får jag och Torild en annan relation när vi träffas själva.

Att Sofia Hultqvist är egenföretagare gör att hon är flexibel med sina arbetstider och hon behöver inte ringa någon chef. Antagligen blir det lättare när man slipper tänka på vad arbetsgivaren tycker.

Att så få utnyttjar möjligheten tror Sofia Hultqvist beror både på okunskap och osäkerhet gentemot arbetsgivaren.

- Men också att ett tvåsamhetsansvar är så starkt när det gäller barn, i alla fall bland de jag umgås med, och det är helt enkelt är norm att föräldrarna sköter vabbandet.

Att överlåta vabbandet handlar inte bara om att lösa ett pressat tidschema. Kajsa och Peter tycker att det känns skönt att Torild har flera vuxna omkring sig.

- Det känns bra att Torild får nära relationer till andra vuxna än mig och Peter.

Tänk på

Sofia, Peter och Kajsas bästa tips vid överlåtandet av vabb:

Våga fråga!

Fråga i god tid. Prata igenom detta innan sjukdomen är ett faktum. Är det till exempel okej att ringa sju på morgonen för att höra om kompisen vill vabba?

Ha tålamod med att det kan ta tid att få pengarna från Försäkringskassan.

Tro inte att barnet sover hela dagen och du ska hinna göra massa annat.

Förr fanns barnvårdare

Under 1940-talet utvecklades en så kallad social hemhjälp i kommunerna. Den

sociala hemhjälpen är en av föregångarna till den tillfälliga föräldrapenningen.

På 50-talet infördes särskilda kommunala barnvårdare som kunde komma hem till det sjuka barnet så att föräldrarna kunde gå till jobbet. Men den kommunala hjälpverksamheten täckte inte behoven – särskilt inte vid infektionstoppar. Dessutom diskuterades om det kanske var bättre att just föräldrarna tog hand om sina sjuka barn. Med tiden utvecklades ersättningen till föräldrarna istället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.