Majornapappan Samuel Hognert och hans partner försöker vabba jämställt.
Majornapappan Samuel Hognert och hans partner försöker vabba jämställt.

Vab-pappan: Förlegade könsroller styr

Förlegade könsroller, snarare än vem som tjänar mest, styr vem som är hemma med sjukt barn. Det tror den vabbande pappan Samuel Hognert.

ANNONS
|

En gråmulen torsdag mitt i värsta vabruari sitter Samuel Hognert och fikar med femåriga Edith och tvååriga Lovis på ett café i Majorna.

– Jag vabbar faktiskt just nu. Edith hade feber i går, och man måste ju alltid ha en feberfri dag innan man går till förskolan igen, förklarar Samuel medan han delar chokladbollar i småbitar.

Vab-ersättningen är normalt strax under 80 procent av inkomsten, men en del företag och organisationer har särskilda försäkringar som ger rätt till högre ersättning.

ANNONS

Samuel Hognert är fritidspedagog medan hans sambo som jobbar med kultur inom Göteborgs kommun. Han berättar att ekonomin är en av parametrarna som vägs in när familjen planerar vem som ska vabba, men långt ifrån den viktigaste.

– Vi har inget färdigt schema för vem som ska vabba, utan diskuterar det när problemet dyker upp. Den som har viktigast saker på sin agenda den dagen får jobba, så löser vi det, säger han.

Bråkar ni någonsin om vem som ska vara hemma?

– Nej, det tror jag aldrig har hänt.

2014 tog pappor ut 37 procent av vab-dagarna medan mammorna stod för 67. Samuel Hognert ser siffrorna som ytterligare ett tecken på ett ojämställt samhälle.

– I grund och botten handlar det ju om gamla trötta könsroller som vi inte lyckats bryta än. Men det är såklart viktigt att pappor tar ett större ansvar. Som jag ser det kan man inte särskilja vab från annan föräldraledighet, vill vi ha ett jämställt samhälle är lika uttag av vab en del av det.

ANNONS
ANNONS