Nu utreds fria hyror för nyproducerade lägenheter. Arkivbild.
Nu utreds fria hyror för nyproducerade lägenheter. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

V ser rött när fria hyror utreds under krisen

Nu ska fria hyror i nya lägenheter utredas. Regeringen tar ett steg framåt med förslaget som fått Vänsterpartiet att se rött och hota att fälla regeringen.
– Det är ofattbart att de går fram med förslaget nu, mitt i en nationell kris, säger Nooshi Dadgostar, vice partiledare för Vänsterpartiet.

ANNONS

Regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka förutsättningarna för att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. Den sista maj 2021 ska utredningen vara klar.

Bakgrunden är januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Investeringsfrämjande reformer

Organisationen Fastighetsägarna välkomnar utredningen.

"Med de utmaningar som följer i coronakrisens kölvatten växer nödvändigheten av investeringsfrämjande reformer ytterligare", skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet betraktar dock fria hyror som en gräns för hur långt regeringen kan gå. Vänsterpartiets villkor för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister var att hans regering dels inte lägger fram förslag om fri hyressättning i nybyggda lägenheter, dels inte ändrar i lagen om anställningsskydd.

ANNONS

Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar tycker att det är absurt att regeringen väljer att gå vidare med de fria hyrorna nu.

– Det är ofattbart att de går fram med förslaget nu, mitt i en nationell kris. Redan nu ser vi att människor förlorar sina jobb, och vi har sett vad trångboddhet kan göra i coronakrisen, säger hon till TT.

Angrepp mot hyresgästerna

Vänsterpartiet ser utredningen om de fria hyrorna som ett angrepp mot hyresgästerna.

– Jag förutsätter att regeringen ändrar sig, och inte lägger fram förslaget.

TT: Kommer ni att fälla regeringen om förslaget läggs fram?

– Vi har varit tydliga med var vi står. Nu är det upp till regeringen att hantera detta, säger Nooshi Dadgostar.

Bakgrunden till utredningen är januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Enligt denna ska det införas fri hyressättning vid nybyggnation, och framför allt C har drivit frågan om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS