Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD och Vänstern går ihop för att få Kinas ambassadör i Sverige utvisad.
KD och Vänstern går ihop för att få Kinas ambassadör i Sverige utvisad.

V och KD: Utvisa kinesiske ambassadören

Kristdemokraternas Lars Adaktusson och Vänsterpartiet kräver att Kinas ambassadör i Sverige förklaras persona non grata - icke önskvärd – och därmed utvisas. Det meddelade ledamöterna under en riksdagsdebatt på fredagen.
– När han försökte stoppa regeringen från att delta i prisutdelningen nådde det en punkt där det får vara nog, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

Förra veckan kunde GP berätta att den kinesiska ambassadören sagt att Kina ska införa begränsningar i utbytet med Sverige när det gäller handel och ekonomi.

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna kräver nu att den kinesiske ambassadören Gui Congyou ska förklaras persona non grata, det vill säga icke önskvärd och att han utvisas från Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Hoten om handelsrestriktioner är inte ambassadörens första uppseendeväckande kommentar den senaste tiden. Gui Congyou har i samband med kulturminister Amanda Linds deltagande vid utdelningen av PEN-klubbens Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai gjort flera uppmärksammade utfall.

Övertrampet som blev droppen

Det var också det som fick bägaren att rinna över för Vänsterpartiet, säger V:s utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

– Jag tycker att ambassadören ska förklaras persona non grata och det beror på att han har gjort så många konstigheter och övertramp under sin tid som ambassadör. Men när han försökte stoppa regeringen från att delta i prisutdelningen nådde det en punkt där det får vara nog, säger Håkan Svenneling.

Under fredagens riksdagsdebatt om Kinastrategin kallade KD:s Lars Adaktusson ambassadörens agerande för "exempellöst", skriver SVT Nyheter. Utöver KD och Vänsterpartiets fördömande gjorde även riksdagsledamöter hos Centern och Liberalerna tuffa uttalanden.

"Stora likheter mellan partierna"

Trots att det hittills endast är V och KD som kräver utvisandet upplever Håkan Svenneling att det råder en stor samsyn bland alla riksdagens partier när det kommer till frågan om Gui Congyou.

– Det finns stora likheter mellan partierna men att utvisa en ambassadör är ett beslut som enbart utrikesministern kan fatta.

Utrikesminister Ann Linde (S) delar uppfattning med partierna om att Gui Congyou gjort flera "oacceptabla och allvarliga uttalanden", skriver SVT Nyheter. Hon trycker dock under debatten på att man bör hålla de diplomatiska kanalerna öppna "i det längsta". Detta då Kina har en betydande roll för svenska jobb och för handeln mellan länderna.

Vad tänker du om utrikesministerns hållning?

– Jag tycker det är viktigt att regeringen att sätter mänskliga rättigheter framför ekonomiska intressen. Oavsett diplomatiska konflikter kommer det alltid att finnas ett stort ekonomiskt utbyte mellan Sverige och Kina, säger Håkan Svenneling (V).

GP har sökt Lars Adaktusson för en kommentar.

LÄS MER: Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

LÄS MER: Kinesiska UD i mejl till GP: Står bakom ambassadörens uttalande

LÄS MER: Kinas ambassadör om Göteborg, handeln – och situationen för Gui Minhai

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.