Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

V: Moraliskt fel av Nordea

Den politiska debatten hårdnar ju närmare Nordea kommer ett beslut om en flytt av huvudkontoret.

Att flytta från Sverige skulle vara moraliskt fel av Nordea, tycker Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

- Nordea har levt väldigt, väldigt gott på att skattebetalarna har garanterat bankens förluster. Hur många miljarder per år har inte Nordea gjort i vinst på grund av det? säger Ulla Andersson.

När skattebetalarna sedan tycker att bankerna behöver bidra mer för att garantera den finansiella stabiliteten hotar man med att flytta, fortsätter hon.

- Jag hoppas att Nordea förstår att de har ett ansvar, och tar det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) hänvisar bland annat till människors reaktioner när hon försvarar sin ståndpunkt.

- Jag möter väldigt mycket reaktioner från människor och sociala medier där människor påminner om hur man som skattebetalare har varit med och via skattepengar räddat Nordbanken, som sedan gick upp i Nordea, säger hon.

Moderaterna har en annan ingång i frågan. Riksdagsledamoten Fredrik Schulte (M) kräver misstroendevotum mot Magdalena Andersson. Hon har uppträtt arrogant och nonchalant i frågan, och är olämplig att leda finansdepartementet, skriver han på Facebook.

Enligt moderatledaren Anna Kinberg Batra står partiet inte bakom kravet. Men hon är kritisk mot finansministern.

- Debatten vi behöver föra nu är varför regeringen ser fördelar med att företag lämnar landet. Det är därför regeringen ska bytas ut och därför ska vi lägga bättre budgetförslag, säger hon till TT.