- Vi lyfter ränteavdragen i varenda förhandling med regeringen och har för avsikt att göra det igen. Det är en rimlig åtgärd att börja trappa ned dem, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till Dagens Nyheter.
Hon lutar sig också mot det faktum att förslag om slopade ränteavdrag har kommit från S-distrikten i Skåne och Stockholms stad, även om de förordar än långsammare nedtrappning.
- Det är rimligt att man lyssnar på den debatt som förs i samhället om bostadsbrist och kraftigt uppressade bostadspriser. Har man dessutom sådana krav i sitt eget parti så borde det vara lättare att komma till en slutsats att man måste göra något, säger Ulla Andersson.
I samband med regeringens traditionella kräftskiva i statsministerns rekreationsbostad Harpsund ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera sin bedömning av utrymmet för reformer i nästa års statsbudget som läggs fram den 20 september.
Vänsterpartiets och regeringens budgetförhandlingar startar efter Harpsundsmötet.
Fakta: Havererade bostadssamtal
Regeringen bjöd in oppositionen till samtal om bostadspolitiken i januari. På dagordningen stod bland annat frågor om förenklade byggprocesser, hyresregleringen, ränteavdragen och reavinstbeskattningen. Målet var en blocköverskridande uppgörelse innan midsommar i år.
I juni meddelade allianspartierna i en gemensam debattartikel att man drog sig ur samtalen. Orsaken var att partierna ansåg att regeringens förslag var för försiktiga och att de lutade sig för mycket mot Vänsterpartiet.
När S presenterade sina bostadspolitiska förslag lämnades ränteavdragen orörda då det fanns en oenighet även mellan regeringspartierna kring avdragen. Miljöpartiet kunde tänka sig en nedtrappning medan Socialdemokraterna då sa nej.
Inom Alliansen är det framför allt Moderaterna som bestämt motsatt sig en nedtrappning av ränteavdragen.