Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vården satsar på mer tekniska undersköterskor

Medicinappar, nattkameror och GPS-larm. Tekniken finns – men inte tillräckligt med folk som kan sköta den. Därför har Yrkeshögskolan i Göteborg startat en unik, skräddarsydd utbildning i välfärdsteknologi.

Initiativet till den nystartade utbildningen i välfärdsteknologi kom från äldreomsorgen. Inom vård och omsorg finns i dag en uppsjö larm, appar och kameror som ska underlätta vardagen för både brukare och personal. Men då måste innovationerna kunna hanteras. Många arbetsgivare vill satsa på mer ny teknik men tvekar eftersom personalens kompetens inte har hängt med.

– Äldreomsorgen låg på och efterlyste teknologiska spjutspetsar som också kunde föra kunskapen vidare till sina kollegor. Det är bakgrunden till att vi startade den här specialistutbildningen för undersköterskor, säger Ann-Cathrin Gilbertsson, utbildningsledare på Yrgo, Yrkeshögskolan i Göteborg.

Den första kullen började i januari och ansökningstiden till nästa års intagning är öppen fram till 1 november. De sökande måste ha gått vård- och omsorgsprogrammet och ha arbetat ett år som undersköterska.

– Vi trodde att utbildningen mest skulle locka yngre, men där hade vi fel. Snittåldern ligger på över 30 år – den äldsta är född 1958 – och det är bara två killar i klassen, säger Ann- Cathrin Gilbertsson.

HON GER EXEMPEL på den nya teknik som eleverna ska lära sig behärska. Det kan handla om nattkameror som gör att hemtjänstpersonalen slipper åka flera mil för att titta till en brukare, om GPS-larm som underlättar för personer med kognitiv svikt att kunna röra sig ute på egen hand, eller om sensorer som känner av när en person inte har rört sig i rummet inom ett visst tidsintervall.

Ett av teknikstödets viktigaste mål är att verka för den enskildes oberoende, oavsett funktionshinder. Det hälsofrämjande arbetet ska gå som en röd tråd genom hela utbildningen.

– De bästa hjälpmedelslösningarna tar personalen själva initiativ till. Det är ju de som finns närmast vårdtagarna, säger Ann-Cathrin Gilbertsson och ger ett exempel.

En undersköterska på ett av de tre äldreboenden som Tre Stiftelser driver i Göteborg var frustrerad över att de boende inte fick sin medicin i tid, i synnerhet på sommaren med många semestervikarier. Frustrationen resulterade så småningom i ett system för digital signering som håller koll på medicinhanteringen och som larmar till undersköterskornas mobiltelefoner om tiden missas. I dag är alla Tre Stiftelsers lägenheter utrustade med en Ipad.

TEKNIK ÄR BARA ett av tre ben som utbildningen vilar på. De båda andra är pedagogik och etik.

– Vi är väldigt måna om att de som har gått utbildningen ska kunna föra kunskaperna vidare till sina kollegor och handleda personal som kanske är tveksamma till ny teknik. De får träna sig i att prata inför en grupp, att våga ta plats och även handleda enskilda brukare och närstående, säger Ann-Cathrin Gilbertsson.

Digitaliseringen kräver noggranna överväganden ifråga om etik och lagstiftning.

– Socialtjänstlagen är konsekvensneutral, men tekniken tänjer på gränserna. Socialstyrelsen ger vägledning men när det gäller etiska frågor finns det inga svartvita svar. Det är till exempel inte självklart om en person på ett demensboende ska kunna ge sitt samtycke till att bli filmad, säger Ann-Cathrin Gilbertsson.

UNDERSKÖTERSKOR OCH vårdbiträden utgör en av Sveriges största yrkesgrupper med över en kvarts miljon anställda. Inom bara fem år uppskattas det finnas ett rekryteringsbehov på ytterligare 100 000 personer.

Tidigare har det varit svårt att komma vidare inom undersköterskeyrket men sedan förra året har det öppnats nya möjligheter. Då lanserade Västra Götalandsregionen en gemensam karriärutvecklingsmodell med specialistutbildningar inom bland annat äldrevård, psykiatri och medicinsk fotvård.

Nya för i år är specialistutbildad undersköterska inom barn- och ungdomssjukvård, akutsjukvård samt anestesi, operation och intensivvård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.