Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsamma kravaller inför grekisk omröstning

Bensinbomber haglar mot kravallpolis utanför parlamentet i Aten, där våldsamma protester mot en omröstning om planerade åtstramningar pågår. Läget är kritiskt för den grekiska regeringen, med krav på nyval från oppositionen.

Greklands parlament samlades på torsdagskvällen för att ta ställning till ännu ett åtstramningspaket, som krävs för att krislandets långivare med Tyskland i täten ska gå med på att betala ut nya nödlån. Det handlar bland annat om den 13:e pensionssänkningen sedan 2010 och en sänkning av taket för hur mycket man får tjäna utan att behöva betala skatt.

Omröstningen har föregåtts av en generalstrejk i onsdags och stundtals våldsamma protester framför parlamentet i Aten. På torsdagskvällen demonstrerade omkring 10 000 personer utanför parlamentet. Vissa av demonstranterna gick till angrepp med bensinbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

Många greker är besvikna på vänsterledaren Alexis Tsipras, som när han valdes 2015 utlovat ett stopp för åtstramningar.

De nya åtstramningarna väntas efter klartecken från parlamentariska utskott i tisdags få godkänt av en knapp majoritet i parlamentet. Men Tsipras koalitionsregering har inför omröstningen bara 153 av 300 ledamöter i parlamentet med sig och risken för avhopp finns, vilket i sin tur kan leda till en regeringskris och nyval.

Nödlånen krävs för att den grekiska staten inte ska riskera att behöva ställa in betalningar i sommar.

Omröstningen väntas ske vid midnatt.