Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västsvensk optimism inför hösten

Det är fortfarande ingen riktig fart i svensk ekonomi. I Västsverige väntas dock en uppgång under hösten.

- Det finns en framtidsoptimism i Västsverige inför hösten i en konjunktur som just nu är lite sämre än normalt, säger Henrik Einarsson, analyschef Business Region Göteborg.Tillväxten är ännu svag speglad i senaste konjunkturbarometern från KI (Konjunkturinstitutet). Barometern steg i juli till 95,4, jämfört med 94,6 i maj. En liten ökning, men det är hela 4,6 under det historiska snittet.

- Siffrorna var väntade och är i linje med den rapport vi lämnade för Västsverige i juni, säger Henrik Einarsson, Business Region Göteborg.

- Barometern bekräftar den bild vi har för Västsverige, att det kommer en vändning under hösten. Vi kan redan se tecken på en uppgång i konjunkturen under hösten. Volvos rapport i veckan var till exempel något bättre än väntat.

Just nu kommer ljuset från hushållen, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin konjunkturbarometer. Hushållens har fått en mer positiv bild av den egna och den svenska ekonomin inför framtiden.

Tillverkningsindustrin backade med oförändrade order och produktionsvolym, men de väntas stiga under tredje kvartalet. Företagen räknar med ytterligare nedskärningar.

Bygg- och anläggning, där steg indikatorn i juli men ligger rejält under historiska snittet. Byggsektorn ser ingen ljusning för tredje kvartalet med oförändrade nivåer på både order och produktion. Sysselsättningen väntas minska än mer.

Detaljhandeln steg och visar fortsatt tillväxt. Däremot rapporterar bilhandeln och butikshandeln volymer som ligger stilla. Men optimismen i detaljhandeln är större än på länge och företagen räknar med ökad försäljning tredje kvartalet.

Privata tjänster steg och efterfrågan har ökat under andra kvartalet, efter att ha legat stilla i föregående fyra kvartal. Fortsatt färre jobb, men efterfrågan väntas öka ytterligare.

KI bekräftar sin BNP-prognos från i juni, BNP stiger med 1,5 procent i år och 2,5 procent 2014.

Prognosen för styrräntan är att den höjs från 1 procent först under andra halvåret 2015, senare än Riksbanken som bedömer en höjning ett drygt år tidigare.

Om den krisande energijätten Vattenfall och eventuellt utebliven utdelning till staten nästa år, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till TT:

- Det tynger lite i den negativa vågskålen, men jag tror inte det betyder så mycket ett enstaka år. Men om det blir permanent då påverkas de offentliga finanserna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.