Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Färre tjänstemän i privat sektor blev uppsagda i Västra Götaland förra året jämfört med 2017. Bild: Ruud

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västra Götaland – tjänstemännens starkaste arbetsmarknad

Antalet uppsagda privatanställda tjänstemän ökade för första gången på sex år i Sverige 2018. Men för Göteborg och Västra Götaland var situationen den motsatta, enligt omställningsorganisationen TRR Trygghetsrådet.

Arbetsmarknaden för tjänstemän i den privata näringen ser ut att ha nått kulmen. Åtminstone på riksnivå, visar omställningsorganisationen TRR:s senaste statistik som rör antalet uppsägningar i fjol.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Västra Götaland och i Göteborg såg däremot utvecklingen fortsatt ljus ut, uppger TRR:s regionchef Magdalena Kock.

– Det är lite spännande med tanke på att trenden på riksnivå är bruten med fler uppsägningar att vänta. Det ser vi inte här, arbetsmarknaden är urstark för såväl länet som för Göteborg, säger Kock.

Skälet till varför arbetsmarknaden i Västsverige klarar sig undan avmattningen som går att skönja i storstadsregionerna Stockholm och Skåne stavas fordonsindustrin.

– Att inte Västra Götaland ser ett ökat antal uppsägningar bland privatanställda tjänstemän beror på att bilindustrin går oerhört starkt, vilket förstås också påverkar underleverantörerna positivt. En annan bransch som sticker ut jämfört med i andra regioner är byggsektorn. Det fortsätter byggas mycket i Göteborg, säger Kock vidare.

Under 2019 spår TRR att omkring 12 000 tjänstemän i privat sektor kommer sägas upp i Sverige, vilket är en 10-procentig ökning jämfört med i fjol. Men även framåt väntas de västsvenska bolagen gå mot strömmen, enligt Kock.

– Vi ser inga tydliga signaler på att uppsägningarna skulle bli fler i Göteborg eller i Västra Götaland i stort. Här är diskussionerna snarare att det är svårt att hitta rätt kompetens.

En sektor som kan komma att dra ner de urstarka uppsägningssiffrorna i Västsverige är detaljhandeln. Prövningen för dessa företag är den omvälvande omställningen till e-handel.

– Det rör sig inte om några större volymer, men det är detaljhandeln som ser störst utmaningar när bolagen ska ställa om från traditionella butiker till näthandel. Det går dock inte att jämföra med hur det exempelvis ser ut i Skåne där bolag som Ikea påverkar statistiken mycket mer, säger Kock.

Omställningsorganisationen TRR Trygghetsrådet ägs tillsammans av Svenskt Näringsliv och PTK, samverkansorgan för 28 fackförbund.

Arbetsmarknaden för privatanställda tjänstemän 2018

Antalet uppsägningar i Sverige ökade till 11 006 i fjol, vilket kan jämförs med 10 957 året före.

Av aktivt arbetssökande tjänstemän som sökt stöd från TRR fick nio av tio nytt jobb, varav 71 procent fick en tillsvidaretjänst.

I Västra Götaland minskade antalet uppsägningar med 10 procent i fjol jämfört med 2017. Skåne var den region som såg allra störst ökning i antalet uppsägningar – 25 procent.

TRR stöttar 950 000 privata tjänstemän och 35 000 företag.

Källa: TRR Trygghetsrådet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.