Vägrade ha webbkameran på – fick sparken

En av amerikanska Chetus tidigare anställda ska få 825 000 kronor från företaget. Mannen fick sparken efter att ha vägrat ha webbkameran på när han jobbade. Domstol har nu gett honom rätt, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Det handlar om en man boende i Nederländerna som sedan 2019 hade jobbat åt Chetu, som har sitt huvudkontor i Florida. Detta enligt BBC som också skriver att det var i augusti som kravet om webbkameran kom.

Mannen hade blivit tillsagd att delta i en aktivitet om ”korrigerande åtgärder” och ombads dela sin skärm och ha sin webbkamera på när han jobbade. Men han ville inte det eftersom han inte ville bli kameraövervakad nio timmar var dag.

Kan redan se vad han gör hans skärm

”Det är en integritetskränkning och får mig att känna mig väldigt obekväm”, ska mannen ha sagt i domstol. ”Ni kan redan övervaka allt jag gör på min laptop och jag delar dessutom min skärm.”

ANNONS

Mannen fick sparken för arbetsvägran och olydnad, men nu har en holländsk domstol beslutat att det var fel av Chetu. Företaget ska nu betala honom 75 000 euro – motsvarande cirka 825 000 kronor – för att ha kränkt hans rättigheter.

Samma som att bli observerad på kontoret

Chetu ska varken ha varit på plats vid rättegången eller bidragit med något skriftligen, enligt domstolshandlingar. Deras tidigare argument till den anställde, enligt BBC, var att det inte var någon skillnad på att ha webbkameran på och att bli observerad i en kontorsmiljö.

Men domstolen menar att kameraövervakning av en anställd måste anses vara ett intrång i dennes privatliv och att de inte kunnat hitta några giltiga skäl för att mannen i detta fall skulle behövas utsättas för det.

LÄS MER:Botrygg pausar nyproduktion i Göteborg – säger upp personal

LÄS MER:Sparkade 900 över Zoom – nu gör chefen comeback

LÄS MER:Efter GP:s avslöjande: Hög chef får lämna Rise

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS