Vägen från hemlös till koncernchef

Socialt företagande växer stort. Bara i Västra Götaland har det ökat med 25 procent de senaste åren. – Vi tror på människors inneboende kraft, säger Linda Simemark, koncernchef för Basta Väst.

ANNONS
|

Socialt företagande kommer stort inom flera olika sektorer; fastighetsskötsel, rengörning, klottersanering, kaféverksamhet, second hand och konferens. Till skillnad från rent vinstdrivande bolag skapar också sociala företag samhällsnytta och tar sig an människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Enligt Coompanions mätningar finns det idag drygt 83 arbetsintegrerade sociala företag i Västra Götalandsregionen, de senaste åren har antalet företag ökat med 25 procent. Under Stora sociala företagsdagen på Clarion Post Hotel i Göteborg samlades hundratals sociala företagare, utställare och sociala entreprenörer för att utbyta erfarenheter och workshoppa.

"Vi tror på alla, hela vägen"

En av huvudtalarna var Linda Simemark, koncernchef för Basta Väst, som berättade om sin resa från botten tillbaka till livet – och vikten av att arbeta. –Basta är ett brukarstyrt socialt företag som erbjuder missbruksrehabilitering till personer som vill förändra sina liv. De arbetar på våra dotterbolag och våra andra enheter, säger hon. –Det bästa med att arbeta med Basta är när man ser lite kantstötta människor komma in, med drogproblem och trasiga relationer. Efter några år kommer de ut som bra föräldrar, självförsörjande, skuldfria, kammade, strukna skjortor – och med körkort. Det är ju en arbetsplats, men vi tror på alla. Hela vägen, säger Linda Simemark.

ANNONS

Direkt från rehab till arbete

Hon om någon borde veta. För 13 år sedan kom hon från rehab till Basta Nykvarn utanför Södertälje och sattes direkt i arbete i köket. –Innan jag kom till Basta tog jag mycket droger, hade ingenstans att bo. Det var illa. Socialtjänsten gav mig LVM, lagen om vård av missbrukare. Man blir inlåst så att man inte dör, berättar hon. På rehab läste hon en artikel i Veckorevyn om en tjej som hette Diana och som arbetade på Basta, och Linda beslutade sig för att åka dit. Det har varit ett drygt decennium präglat av arbetsgemenskap. Först i Basta på östkusten sedan hemma på västkusten. Hon har arbetat med allt från köket, städning, vara rehab-ansvarig till att bli koncern-vd för Basta Väst. Idag chefar hon över många som arbetar med allt från att klottersanera tåg, städa bilar, emballage till gästgiveri och hunddagis. –Vi tror på människors inneboende kraft. Vi har sett så många göra saker som de inte tror de kan. De kan allt, bara de får försöka, säger Linda Simemark.

Från tiggeri till arbete i egen regi

Den sociala entreprenören Fredrik Bergman, som driver Macken i Växjö och också arbetar inom Stockholms Stadsmission, berättar om hur utsatta EU-medborgare i Sverige kunnat gå från tiggeri till arbete i egen regi. –Runtom i landet finns det småskalig bemanningsverksamhet där svenskar och rumäner hjälps åt. På andra ställen säljer man blåbär och om man bara har en liten korg så behöver man inte ansöka om tillstånd, säger han. –Man skulle kunna tänka att ett stort antal människor som idag tigger, plockade blåbär istället. Dessutom tjänar man ju mer pengar på det än att tigga, säger Fredrik Bergman, och vecklar ut en rad ljusa entreprenörshistorier från hela landet. –Min erfarenhet när man hjälper människor i utsatt läge med att starta egna närningar så gör man det ganska ofta – trots kommun och arbetsförmedling. Det är som Sverige 1880, samhället gör inte ett skit, det är bara att börja jobba och försörja sig direkt, säger Fredrik Bergman.

ANNONS

Socialt företagande

  • Sociala företag skapar social nytta för individer och samhället. De kan vara verksamma inom många olika områden och organiseras i olika företagsformer och drivas av enskilda, grupper eller ideella föreningar.
  • I Västra Götalandsregionen finns det idag 83 sociala arbetsintegrerade sociala företag, flest i landet.
  • 2016 fanns det 358 sociala företag i Sverige med 3500 anställda och 9200 aktiva.
  • Aktiva är personer i arbetsträning, sysselsättning, praktik eller anställning.
  • De flesta har ett lönestöd för att kompensera nedsatt arbetsförmåga.
  • Källa: Coompanion
  • ANNONS