Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi har sett att det har varit en obalans och att det är arbetstagaren som har drabbats väldigt hårt när arbetsgivaren inte uppfyller krav på arbetsmarknaden", säger migrationsminister Heléne Fritzon till Dagens Nyheter.

Utvisade arbetstagare kan få skadestånd

Arbetstagare som utvisats från Sverige på grund av arbetsgivares misstag ska kunna kräva skadestånd. Och framöver ska man inte riskera att hamna i en sådan situation. Det är syftet med det nya lagförslag som just lagts på regeringens bord.

- Förslaget går ut på att arbetstagare ska kunna driva en process om ersättning mot arbetsgivaren, säger migrationsminister Heléne Fritzon till Dagens Nyheter.

Det nya förslaget är en del i ett större sammanhang för att stärka "åtgärderna för arbetskraftsinvandrare från tredje land".

Om de som drabbats av att arbetsgivares misstag har lett till utvisning ska kunna få skadestånd i pengar – men ändå utvisas – är dock för tidigt att svara på, säger hon.

Regeringens utredare föreslår dessutom att Migrationsverket ska tvingas göra en helhetsbedömning av varje ärende.

- Nu ska det i stället göras en helhetsbedömning där olika delar ska kunna kompensera varandra, säger Bertil Ahnborg, regeringes utredare, till tidningen.