Ann Linde sin kollega inom EU under måndagen och fick hans fulla stöd i konflikten med Kina.
Ann Linde sin kollega inom EU under måndagen och fick hans fulla stöd i konflikten med Kina. Bild: Virginia Mayo

Utrikesministern i samtal med EU efter Kinas handelshot

Utrikesminister Ann Linde tog upp Sveriges frostigare relationer med Kina med EU:s utrikeschef under måndagen. Detta efter att Kinas ambassadör i en GP-intervju i förra veckan förklarat att man tänker införa begränsningar av handeln. Samtidigt har ytterligare EU-ledare uttalat sitt stöd för Sverige.

ANNONS
|

Det var i onsdags som Kinas ambassadör i Sverige i en intervju med GP förklarade att de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna med Sverige ”kommer att begränsas”:

– Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, sade han bland annat, och tillade att man kommer att informera svenska UD.

Ytterligare EU-stöd till Sverige

Bakgrunden är den svenske kulturministerns Amanda Linds (MP) deltagande i en prisutdelning till fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.

På fredagen stod det också klart att Kina redan i november ställt in ett möte om ekonomi och handel med Sverige, ett så kallat blandkommissionsmöte.

ANNONS

LÄS MER:Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

LÄS MER:Diplomatkrisen: Kina har ställt in handelsmöte med Sverige

LÄS MER:EU står på Sveriges sida efter handelshot från Kina

Under måndagen träffade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) EU:s nye utrikeschef Josep Borrell och tog då upp Sveriges allt sämre relation med Kina – inför EU-ländernas utrikesministermöte.

– EU har varit väldigt stöttande när det gäller våra krav på att Gui Minhai ska bli fri och jag ville försäkra mig om att den nye utrikeskommissionären fortsätter den linjen. För mig var det viktigt bara att dels berätta bakgrunden, så att han känner till vad det handlar om, dels be om fortsatt stöd, säger Linde till TT.

TT: Fick du det?

– Ja.

EU-ledare uttalar stöd

Hon förklarar samtidigt till TT att hon inte hört något nytt från Kina om de handelshot som landets ambassadör Gui Congyou uttalade i intervjun med GP.

– Vi har inte fått någon ny information till mig eller till Utrikesdepartementet. Men jag hoppas ju att det ska klarna om det finns något i det som ambassadören har framfört i media, säger Ann Linde i Bryssel.

Redan innan EU:s utrikeschef gav sitt tydliga stöd till Sverige hade EU uttalat sitt stöd i ”i full solidaritet med Sverige”. Och under helgen twittrade bland annat den tunge belgiske EU-politikern Guy Verhofstadt, liberalernas gruppledare i EU-parlamentet och tidigare premiärminister i sitt hemland, sitt stöd till Sverige och krävde att alla länder agerar solidariskt.

ANNONS

"Kinas hot om att begränsa handelssamarbetet med Sverige för att man försvarat mänskliga rättigheter kräver solidaritet av alla EU-medlemsländer. I en förändrad världsordning, är vi starkare när vi står tillsammans. #Jagäreuropé.”

– När Sverige är i trubbel och handelsbråk med Kina, då förtjänar Sverige vår solidaritet och politiska backning, säger Bram Delen, som är talesperson för Guy Verhofstadt.

Frihandel är en väldigt central del i EU-samarbetet, kan man se Kinas hot mot Sverige som ett hot mot hela EU?

– Potentiellt, ja. Men som det är nu låter EU Sverige ta majoriteten av kampen, det är det som Guy Verhofstadt har kritiserat. Vi borde vara mer högljudda och backa Sverige i frågan om mänskliga rättigheter, stå på deras sida när de får sin ekonomi attackerad av en stormakt som Kina.

UD: Fortsätter bejaka bred dialog

GP sökte under måndagen även Utrikesdepartementet för kommentarer om handelsbråket och det möte om handel mellan Kina och Sverige som Kina i mitten av november flyttade fram. Sent på måndagskvällen svarade UD med en skriftlig kommentar, där det bekräftas att departementet tagit upp frågan med kinesiska företrädare:

"Vi har noterat medieuppgifterna men vill inte spekulera i vad de eventuellt kan innebära. Vi har tagit upp saken i vår dialog med kinesiska företrädare. Vad gäller blandkommissionsmötet är det besked vi har mottagit att det är uppskjutet, och vi söker nu nya datum. Regeringen fortsätter att bejaka en bred dialog med Kina" skriver UD.

ANNONS
ANNONS