Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Upplägget med SEB, enligt uppgifterna i de så kallade cum-ex-filerna.

Utpekad tidigare SEB-chef förnekar upplägg

Den tidigare chef på SEB i Frankfurt som utpekas som nyckelperson i en brottsmisstänkt aktieaffär förnekar ett sådant upplägg.

Uppgifterna om mannens roll finns i de hemliga så kallade cum-ex-filerna , som den tyska redaktionen Correctiv har delat med sig av till bland andra TT och SVT.

Där framgår att åklagarkammaren i Köln ser aktieaffärerna från 2010, som SEB medfinansierar med upp till 500 miljoner euro (cirka 5 miljarder kronor), som just en cum-ex-affär. Affären gör banken med flera av de huvudmisstänkta i jättehärvan.

Enligt dessa uppgifter, som backas upp av detaljerad dokumentation och vittnesmål, blir de tyska skattebetalarna bestulna på cirka 1 miljard kronor i affären och SEB tjänar 70 miljoner kronor, två procent av aktieutdelningarna som affären bygger på.

Den tidigare SEB-chefen beskrivs i materialet som helt med på noterna och fullt medveten om vad det är för upplägg.

Men mannen bestrider det i ett samtal med SVT.

- Vi gjorde aldrig cum-ex, säger han, omedveten om att han pratar med en journalist.

"Sade nej" till cum-ex

Enligt vittnesmål var det också allmänt känt bland dem som gjorde cum-ex-upplägg att SEB var en av de många banker som var delaktiga i dessa. Men den utpekade mannen förnekar att han sett sådana affärer under sina tio år på den svenska storbanken, som han nyligen lämnat.

I stället "borde" affären 2010 varit ett så kallat cum-cum-upplägg, hävdar han. En besläktad och betydligt mer utbredd variant. Den medför att vinsten minskas eller helt undviks, och är olaglig om det är enda syftet men inte annars. Till skillnad från cum-ex plockas inte pengar heller ut ur statskassan.

- Många banker och små aktiemäklarbolag har kontaktat oss och frågat oss om vi vill engagera oss i så kallade cum-ex-strukturer, vilket vi alltid sade nej till. Så frågan fanns där. Men affären (2010, TT:s anm) borde inte varit det, säger den före detta SEB-chefen.

SEB förnekar

Även SEB förnekar delaktighet i cum-ex-upplägg. Ingen på banken har heller, såvitt känt, delgivits misstanke om brott. Enligt SEB:s Tysklandschef i dag, Johan Andersson, har banken inte utfört några affärer som strider mot regler eller lagar. I ett mejl skriver han att banken inte har några kundrelationer där det ”enda syftet är att undvika skatt”.

SEB har i sin redovisning flaggat för att en myndighetsgranskning av skatteminskande upplägg i kring aktieutdelningar före 2016 "kan medföra finansiella effekter på SEB", även om banken bedömer att den har gjort rätt.