Både sko- och klädförsäljningen pekade uppåt i augusti.
Både sko- och klädförsäljningen pekade uppåt i augusti.

Utmaningar trots ökad klädhandel

Varma dagar växlat med svala innebar ett lyft för butikernas kläd- och skoförsäljning i augusti. Men Svensk Handel Stil ser utmaningar framöver i form av ett ökat kostnadsläge.

ANNONS
|

- Förra året hade vi en kraftig nedgång för både kläder och skor i augusti. Det var fruktansvärt dåliga siffror, säger Maria Sandow, kanslichef Svensk Handel Stil.

Jämfört med fjolårssiffrorna vände försäljningen i år upp med 11,8 procent för kläder och 14,5 procent för skor, enligt Stilindex.

Rea och nytt

Att siffrorna kan växla så över tid hänger mycket ihop med vädret. Undersökningar har exempelvis visat att när inte solen skiner på sommaren så söker vi efter andra aktiviteter än bad och utevistelse.

ANNONS

Men årets augusti var speciellt ur shoppinghänsyn.

- Vi hade varma dagar då man kunde gå ut och köpa reakläder som fortfarande kändes aktuella. Sedan hade vi någon kylig vecka och då finns ju höstsortimentet, säger Maria Sandow.

Höjt kostnadsläge

Vädergudarna stod alltså på kläd- och skobutikernas sida i augusti och sett över året har försäljningen av kläder och skor i fackhandeln ökat med 1,6 procent respektive 1,5 procent.

- Sedan får vi se hur det går. Marginalerna är väldigt pressade inom branschen, säger Maria Sandow.

Kostnadsläget har påverkats av stigande hyror och löner. Samtidigt råder oro inom branschen över uppdrivna fraktpriser sedan Sydkoreas största fraktrederi, Hanjin Shipping, ansökt om konkurs.

- Det råder dessutom tuff konkurrens. Konsumenterna shoppar runt på ett annat sätt i dag och söker på nätet efter bästa pris, säger Maria Sandow.

ANNONS

ANNONS