Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbildningar ska lära ungdomar att resa säkrare

Ungdomar har både resemönster och vanor som kan göra dem extra utsatta för risker under utlandsresor. Det menar Niklas Bogestål som tillsammans med experter tagit fram säkerhetsutbildningar för att bättre rusta ungdomar inför resan.

Säkerhetsmedvetandet i dag har generellt sätt blivit sämre i samhället. Många går runt med näsan i mobiltelefonen, lyssnar på musik i hörlurarna och har inte koll på vad som händer runt omkring dem, säger Niklas Bogestål.

Säkerhetsfrågor har varit en viktig del i hela hans yrkeskarriär. Med 20 år bakom sig inom försvaret och flera utlandsuppdrag, bland annat i Sydafrika, på Balkan och som piratjägare i Somalia, ligger ämnena säkerhet och resor honom varmt om hjärtat.

Efter att ha lämnat Försvarsmakten 2015 gav sig Niklas Bogestål. l in i den privata säkerhetsbranschen och startade utbildningsföretaget Nordic Protection Academy. Fokuset låg på säkerhetsutbildningar för organisationer och företag inom affärsområdet resesäkerhet för anställda som reser i jobbet.

Men för ett och ett halvt år sedan kom en annan öppning.

– Jag fick en förfrågan från en bekant, vars dotter skulle ut och resa i världen, om jag kunde hålla en säkerhetsutbildning för henne och hennes vänner. När man reser privat har man ofta ett helt annat resemönster och ungdomar har andra sätt att resa på än äldre vuxna, så jag insåg snabbt att vi var tvungna att ta fram ett helt nytt utbildningsmaterial, säger han.

Enligt Niklas Bogestål innebär ungdomars resvanor ofta att de utsätts för fler, och andra typer av risker, än andra målgrupper.

– Unga gör ofta mer äventyrliga saker på resan. Det är ofta mycket uteliv och fest inblandat och man har ett resemönster där man kanske väljer enklare färdsätt, backpackar eller liftar som en del av resan, vilket kan innebära vissa, specifika risker, förklarar han.

Niklas Bogestål tror även att riskutbildningar riktade till ungdomar kan ha en viktig roll i att stilla föräldrars eventuella oro.

– Alla vi i teamet har själva barn och det är bara att gå till sig själv.

När mina söner fyller 18 och kanske vill resa iväg skulle jag känna mig mycket tryggare om jag kunde erbjuda dem en säkerhetsutbildning.

FÖR ATT FÅ en heltäckande bild av de risker som kan uppstå under en resa och hur de kan förebyggas och hanteras, tog Niklas Bogestål hjälp av ett expertteam bestående av bland andra en läkare, en polis, en jurist, en biolog och en överlevnadsexpert.

– Att ta hjälp av till exempel en läkare för att bygga ett avsnitt om första hjälpen är kanske lite överkurs men för oss har det varit viktigt att kunna verifiera alla fakta innan vi ger ut en utbildning, säger Niklas Bogestål.

Samarbetet resulterade i tre webbutbildningar med fokus på charter eller andra kortare resor, vinterresor och längre äventyrsresor. De ger vägledning om allt från vad man ska tänka på före resan, hur man undviker olyckor, säkerhetsrisker, vanliga bedrägerier, turistfällor och andra faror på destinationen till hur man agerar vid terrordåd och naturkatastrofer.

Utbildningarna lanserades under varumärket Good2Go.travel på en utbildningsplattform på nätet i slutet av augusti i år.

MÅLET FRAMÖVER ÄR att nå ut brett och nästa steg blir att översätta utbildningarna till engelska, norska och danska. Det förs också dialoger kring samarbeten med olika partners, som resebyråer, resebolag och försäkringsbolag.

– Effekten av en sådan här utbildning är ju att man blir mindre riskbenägen. Det skulle till exempel kunna innebära att man tittar på ett upplägg där man kan få en rabatterad reseförsäkring. Den här typen av rabatt ges redan i dag på till exempel hemförsäkringar om man skaffar vissa tekniska hjälpmedel som hemlarm, säger Niklas Bogestål.

En resa ska ju vara någonting roligt, något att se fram emot. Hur balanserar man det med att upplysa om risker som terrordåd, naturkatastrofer och olyckor?

– Vi skulle vilja vända på den frågan. Att veta hur du ska agera för att ha optimala förutsättningar för en trygg och säker resa, och ha kunskap om vad du ska göra om du blir drabbad av något farligt, gör att du kan njuta mer av resan och dessutom förmodligen kommer att uppleva mer med en större närvaro och ökad uppmärksamhet, säger Niklas Bogestål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.