Utbildningar ska lära ungdomar att resa säkrare

Ungdomar har både resemönster och vanor som kan göra dem extra utsatta för risker under utlandsresor. Det menar Niklas Bogestål som tillsammans med experter tagit fram säkerhetsutbildningar för att bättre rusta ungdomar inför resan.

ANNONS
|

Säkerhetsmedvetandet i dag har generellt sätt blivit sämre isamhället. Många går runt mednäsan i mobiltelefonen, lyssnar påmusik i hörlurarna och har intekoll påvad som händer runt omkringdem, säger Niklas Bogestål.

Säkerhetsfrågor har varit enviktig del i hela hans yrkeskarriär.Med 20 år bakom sig inom försvaretoch flera utlandsuppdrag,bland annat i Sydafrika, påBalkanoch som piratjägare i Somalia, liggerämnena säkerhet och resor honomvarmt om hjärtat.

Efter att ha lämnat Försvarsmakten2015 gav sig Niklas Bogestål. l ini den privata säkerhetsbranschenoch startade utbildningsföretagetNordic Protection Academy. Fokusetlåg påsäkerhetsutbildningarför organisationer och företaginom affärsområdet resesäkerhetför anställda som reser i jobbet.

Men för ett och ett halvt årsedan kom en annanöppning.

ANNONS

– Jag fick en förfrågan från enbekant, vars dotter skulle ut ochresa i världen, om jag kunde hållaen säkerhetsutbildning för henneoch hennes vänner. När man reserprivat har man ofta ett helt annatresemönster och ungdomar harandra sätt att resa påän äldrevuxna, såjag insåg snabbt att vivar tvungna att ta fram ett helt nyttutbildningsmaterial, säger han.

Enligt Niklas Bogestål innebärungdomars resvanor ofta att deutsätts för fler, och andra typer avrisker, än andra målgrupper.

– Unga gör ofta mer äventyrligasaker påresan. Det är ofta mycketuteliv och fest inblandat och manhar ett resemönster där man kanskeväljer enklare färdsätt, backpackareller liftar som en del avresan, vilket kan innebära vissa,specifika risker, förklarar han.

Niklas Bogestål tror även attriskutbildningar riktade till ungdomarkan ha en viktig roll i attstilla föräldrars eventuella oro.

– Alla vi i teamet har själva barnoch det är bara att gåtill sig själv.

När mina söner fyller 18 och kanskevill resa iväg skulle jag kännamig mycket tryggare om jag kundeerbjuda dem en säkerhetsutbildning.

FÖR ATT FÅ en heltäckande bild avde risker som kan uppståunderen resa och hur de kan förebyggasoch hanteras, tog Niklas Bogestålhjälp av ett expertteam beståendeav bland andra en läkare, en polis,en jurist, en biolog och en överlevnadsexpert.

– Att ta hjälp av till exempelen läkare för att bygga ett avsnittom första hjälpen är kanske liteöverkurs men för oss har det varitviktigt att kunna verifiera allafakta innan vi ger ut en utbildning,säger Niklas Bogestål.

ANNONS

Samarbetet resulterade i trewebbutbildningar med fokus påcharter eller andra kortare resor,vinterresor och längre äventyrsresor.De ger vägledning om alltfrån vad man ska tänka påföreresan, hur man undviker olyckor,säkerhetsrisker, vanliga bedrägerier,turistfällor och andra faror pådestinationen till hur man agerarvid terrordåd och naturkatastrofer.

Utbildningarna lanserades undervarumärket Good2Go.travelpåen utbildningsplattform pånäteti slutet av augusti i år.

MÅLET FRAMÖVER ÄR att nåutbrett och nästa steg blir att översättautbildningarna till engelska,norska och danska. Det förs ocksådialoger kring samarbeten medolika partners, som resebyråer,resebolagoch försäkringsbolag.

– Effekten av en sådan här utbildningär ju att man blir mindreriskbenägen. Det skulle till exempelkunna innebära att man tittar påett upplägg där man kan fåenrabatterad reseförsäkring. Den härtypen av rabatt ges redan i dag påtill exempel hemförsäkringar omman skaffar vissa tekniska hjälpmedelsom hemlarm, säger NiklasBogestål.

En resa ska ju vara någontingroligt, något att se fram emot.Hur balanserar man det medatt upplysa om risker som terrordåd,naturkatastrofer ocholyckor?

– Vi skulle vilja vända pådenfrågan. Att veta hur du ska ageraför att ha optimala förutsättningarför en trygg och säker resa, och hakunskap om vad du ska göra omdu blir drabbad av något farligt,gör att du kan njuta mer av resanoch dessutom förmodligen kommeratt uppleva mer med en störrenärvaro och ökad uppmärksamhet,säger Niklas Bogestål.

ANNONS