EU- och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.
EU- och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.

USA skjuter på tullbesked – får hård kritik

Beskedet om huruvida Sverige och andra EU-länder kommer att drabbas av USA:s nya tullar på stål och aluminium dröjer ytterligare en månad.

ANNONS
|

- Det ökar osäkerheten på marknaden, många svenska stålföretag kommer nu återigen inte veta vad som gäller, fortsätter Linde (S).

Liksom EU-kommissionen är hon kritisk till USA:s agerande i förhandlingarna.

- Först fick vi en månads undantag, nu får vi en månad till. Det är inte ett seriöst sätt att förhandla på.

ANNONS

Inte hoppfull

EU-kommissionen, med handelskommissionär Cecilia Malmström, skriver i ett uttalande att USA:s tullar på stål och aluminium inte kan rättfärdigas med hänvisning till landets nationella säkerhet, och kritiserar formerna för diskussionen med Vita huset:

"Som en långvarig partner och vän till USA kommer EU inte att förhandla under hot", skriver kommissionen, som anser att EU "fullständigt och permanent" bör undantas från tullarna.

Även den tyska regeringen gick efter beskedet från Vita huset ut och krävde ett permanent undantag. Ann Linde stämmer in i kravet, men anser att utsikterna för en överenskommelse nu inte är särskilt ljusa:

- Det här beskedet som kom i natt, det gör ju att man inte kan vara särskilt hoppfull. Dessutom har ju Donald Trump de senaste dagarna haft tal där han varit väldigt aggressiv mot EU, på ett sätt som jag tycker är väldigt orättvist.

Befarar prispress

Hon befarar att ytterligare investeringar nu kommer att läggas på is till följd av osäkerheten, och att den svenska stålindustrin med cirka 15000 anställda därmed ska påverkas negativt. Ett annat orosmoln är att det kinesiska stål som varit ämnat för den amerikanska marknaden i stället ska exporteras till EU, med kraftig prispress som följd.

ANNONS

USA införde i mars nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, men tillfälliga undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina. När det gäller de tre sistnämnda länderna har USA nått överenskommelser om permanenta undantag enligt Vita huset, som dock ännu inte har offentliggjort detaljerna i avtalen. Även Sydkorea kommer att undantas från tullarna, enligt en källa till Reuters.

"Ingen gynnas"

EU, Kanada och Mexiko får nu vänta på besked om ståltullarna till den 1 juni. Samtidigt förbereder EU motåtgärder i form av tullar på en rad amerikanska varor – åtgärder som det exportberoende Sverige helst vill slippa använda, enligt Ann Linde.

- Ingen, allra minst Sverige, gynnas av att det här trappas upp, säger hon.

Om USA skrotar undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, nästan 10 procent av den totala svenska stålexporten.

TT

Fakta: Kan svara med tull på whiskey

Om tullundantaget för EU slopas kan EU komma att svara med tullar på olika amerikanska stål- och aluminiumprodukter, men också på till exempel juice, jeans, bourbon, motorcyklar och smink. Dessa tullar kan träda i kraft senare under 2018, enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Den svenska stålindustrin sysselsätter cirka 15000 personer och producerade i fjol 4,7 miljoner ton råstål. Omkring 8–10 procent av stålexporten går till USA och cirka 70 procent till andra EU-länder, enligt branschorganisationen Jernkontoret.

ANNONS