Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De positiva ekonomiska effekterna av President Donald Trumps skattesänkningar väntas avta 2019. Arkivbild

USA:s tillväxt bäddar för räntehöjning

Tillväxten i USA låg på 3,5 procent i årstakt under årets tredje kvartal, enligt reviderade tal från USA:s handelsdepartement. Det är samma tillväxtnivå som förutspåddes i oktober, vilket bäddar för en räntehöjning.

Under andra kvartalet växte USA:s ekonomi med 4,2 procent. Inbromsningen i tredje kvartalet låg i linje med snittprognosen bland analytiker.

Den trots allt stabila tillväxten i USA gör att de flesta räknar med att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjer styrräntan i december, trots president Donald Trumps hårda kritik mot åtstramningar i penningpolitiken. Det skulle i så fall bli den fjärde räntehöjningen i år.

En viktig orsak till den höga tillväxten i USA är Trumps skattesänkningar på 1 500 miljarder dollar, som presidenten pressade igenom kongressen för snart ett år sedan.

För fjärde kvartalet i år räknar analytiker i snitt med en USA-tillväxt på 2,5 procent och nästa år väntas de positiva effekterna av skattesänkningarna avta samtidigt som ekonomin bromsas av negativa följder av handelskonflikten mellan USA och Kina.

Med årets tillväxt har USA:s ekonomi vuxit nio år i rad, vilket innebär att vi är inne i den näst längsta tillväxtperioden som har uppmätts i USA:s ekonomiska historia.