USA:s skuldtak kan höjas i sista stund

Klockan tickar för USA att höja skuldtaket för att täcka statliga utgifter. Trots att Trump har brett stöd i kongressen, riskerar vissa republikaner spela ett högt spel innan de godkänner en höjning, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

ANNONS
|

USA:s ekonomi tuffar på och senaste urstarka jobbsiffror visar att landet är på god väg mot ett normaliserat ränteläge. Men i mitten av oktober kan tillväxtresan få ett tvärt slut såvida USA:s kongress inte godkänner ett nytt skuldtak för att täcka landets växande underskott.

- Om USA inte kan lyfta på taket så kan landet tvingas stänga ner sina offentliga verksamheter och ställa in sina betalningar. Det skulle leda till ett ekonomiskt kaos, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

ANNONS

Stor politisk fråga

Det är inte första gången USA riskerar att slå i skuldtaket. I takt med att statsskulden har vuxit sig allt större, har det varit stora politiska oenigheter kring hur finanserna ska skötas. Men i slutändan har demokrater och republikaner lagt sina olikheter åt sidan och godkänt en höjning för att hålla ekonomin över ytan.

Nu när president Donald Trump ställs inför samma scenario – samtidigt som USA nosar på en statsskuld på 20000 miljarder dollar – kan vi också vänta oss en nagelbitare in i sista stund, enligt Bergqvist.

- Republikanerna står inför en speciell situation under Trump-administrationen. Även om han delar samma politiska färg med majoriteten av kongressen har flera republikaner tidigare visat att de inte är redo att köpa Vita Husets politik, säger han.

Svalt intresse för höjning

Nyligen uppmanade finansminister Steve Mnuchin kongressen att godkänna en höjning före den 29 september. Men det har hittills funnit ett svalt intresse för en sådan höjning.

Motståndet kommer bland annat från Trumps eget parti, däribland de ultrakonservativa medlemmarna i arbetsgruppen Freedom Caucus som tidigare har satt käppar i hjulet för Trumps sjukvårdsreform.

ANNONS

- Vissa republikaner kommer att spela ett högt spel kring skuldtaket och inte ge sitt godkännande förrän de ser konkreta åtgärder för nedskärningar i offentlig sektor och skattelättnader, säger Bergqvist och fortsätter:

- Vi kommer att se ett "chicken race" in i det sista. Om det drar ut på tiden kommer det att skapa osäkerhet på de finansiella marknaderna. Men i slutändan tror jag inte att kongressen är redo att skapa kaos, speciellt inte när USA är ett år ifrån ett mellanårsval.

TT

Fakta: Skuldtaket i USA

USA:s kongress har sedan en lagändring 1917 haft mandat att sätta ett tak för hur stor skuld regeringen får ha.

Under större delen av 1900-talet har kongressen godkänt höjningar utan stort motstånd. Men i takt med en växande statsskuld har en höjning av skuldtaket blivit en alltmer politiskt laddad fråga.

Om inte politikerna i kongressen kan enas om att höja USA:s skuldtak fram tills mitten av oktober 2017 kommer pengarna att ta slut hos finansdepartementet. Då kan USA tvingas ställa in betalningar för federala utgifter till bland annat sjukvård, försvar och sociala förmåner.

En utebliven höjning kan få katastrofala ekonomiska konsekvenser och leda USA in i en ny era av lågkonjunktur och arbetslöshet.

Källa: USA:s finansdepartement, Washington Post

ANNONS