Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Falcon 9-raketen inför uppskjutningen på Kennedy Space Center i Florida.

USA:s nya ISS-raket kom upp – och ner igen

Den är tänkt att bryta Rysslands monopol på att skicka människor till Internationella rymdstationen (ISS). Och ett dygn försenad har Space X uppdaterade Falcon 9-raket nu kommit i väg på sin första flygning.

Allt gick planenligt när Falcon 9 Block 5, som den nya versionen kallas, lyfte från Kennedy Space Center i Florida på fredagskvällen svensk tid.

Och bara ett tiotal minuter senare kunde det största avfyrningssteget landa igen på en obemannad plattform i Stilla havet, twittrar Space X. Att raketerna kan återanvändas är en avgörande pusselbit i Space X upplägg, som företaget menar ska möjliggöra mycket billigare rymdtrafik.

I torsdags avbröts nedräkningen i Florida av ett automatlarm.

Denna gång bar Falcon 9 med sig en bangladeshisk kommunikationssatellit. Men planen är att den före årets slut ska kunna bära en likaledes uppdaterad Dragon-kapsel utrustad för persontransport.

I så fall får Ryssland återigen konkurrens om "biljetterna" upp till ISS. Sedan USA:s rymdfärjor pensionerades 2011 har världens rymdmyndigheter bara haft de ryska Sojuz-raketerna att lita till för att skicka upp astronauter till ISS.

Men Business Insider rapporterar , med hänvisning till Nasa, att ryssarna har utnyttjat sitt monopol till att höja priserna med över 300 procent – till för närvarande över 80 miljoner dollar (uppemot 700 miljoner kronor) per plats.