Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frihandelsavtalet Nafta river upp starka känslor. Här en demonstration mot överenskommelsen i Mexikos huvudstad i augusti i år.

USA:s näringsliv vill rädda Nafta

Samtidigt som tv-reklam trumpetar ut att frihandelsavtalet Nafta "jobbar för Amerika" sitter företrädare för USA, Kanada och Mexiko i en femte omförhandlingsrunda om avtalet.

Samtalen som nu fortsätter i Mexikos huvudstad äger rum på initiativ av USA:s president Donald Trump, som under sin valrörelse var starkt kritisk mot Nafta och kallade det en katastrof.

Näringslivet i USA är av en annan åsikt. De hyllar det 23 år gamla avtalet som bland annat lett till att tullarna stegvis avvecklats mellan länderna och varnar för allvarliga konsekvenser om det rivs upp. Vid sidan av tv-reklamen försöker USA:s handelskammare och flera andra företagar- och jordbruksorganisationer nu övertyga Vita huset och kongressens politiker om vikten av att bevara överenskommelsen.

Vid den senaste förhandlingsrundan i oktober lade USA fram flera radikala förslag, bland annat rörande en så kallad solnedgångs-klausul enligt vilken avtalet måste förnyas vart femte år – annars löper det ut. Förslagen avvisades omedelbart av Mexiko och Kanada.

Trump anser att frihandel i allmänhet och Nafta i synnerhet är skälet till att jobb försvunnit utomlands och att USA har ett jättelikt handelsunderskott med Mexiko. Under valrörelsen lovade han riva upp Nafta men backade sedan till att omförhandla det.